13 decembrie 2018, 12:20 Personalități views 8036
În amintirea principalului istoriograf al artei cinematografice din Moldova (Video)
13 decembrie 2018, 12:20 Personalități views 8036

În amintirea principalului istoriograf al artei cinematografice din Moldova (Video)

Timpul se scurge iminent de repede. Iată că au trecut deja doi ani de cînd nu mai e printre noi eminenta figură a culturii, istoriograful artei cinematografice a Republicii Moldova, Victor Andon, care pînă la ultima sa suflare s-a dedicat totalmente completării monografiilor cu cei mai de vază reprezentanți ai cinematografiei și televiziunii moldovenești.

Cei mai buni reprezentanți ai elitei culturale a societății noastre ne părăsesc, urcînd în ceruri. Omul trăiește însă pînă cînd nu sînt date uitării realizările sale, pînă cînd nu se pierde urma lăsată de el în această lume. Tot ce a reușit să realizeze V. Andon a rămas în cărțile, scrise de Domnia Sa despre filme, teatre, actori și regizori. Pe site-ul nostru sînt publicate cărțile sale (inclusiv, cele de neprețuit pentru istoriografia culturală a Republicii Moldova: „Moldova-Film", „Telefilm-Chișinău", "Călătorie la Moldova-film", "Actorii filmului moldovenesc", "Filmul moldovenesc – începuturi", "100 de ani ai cinematografiei în Moldova", "Istoria întipărită de camera de camera de cinema", "Cineaştii secolului al XX-lea" etc.). Păstrînd patrimoniului cultural și istoric lăsat de el, sperăm să păstrăm pentru generațiile viitoare o societate, care își cunoaște și-și onorează trecutul, istoria sa.

Ne lipsește astăzi tuturor, dar întîi de toate familiei, mai ales energia, optimismul, acel sentiment extraordinar de luminozitate, înțelegere reciprocă, respect, omenie și sprijin, pe care le răspîndea întreaga lui ființă.

Fie-i odihna luminată și veșnică pomenirea!

Moldovenii.md păstrează cu grijă tot, ce e legat de viața și activitatea Dlui. Astăzi, în ziua aniversării morții Domniei Sale, vă propunem să urmăriți două emisiuni ale ciclului: "Muzica în filmul moldovenesc" și "De la „Balada haiducească" pînă la „Lăutarii"", cea de-a treia emisiune "De la "Lăutarii" pînă la "Strada felinarelor stinse" va apare în curînd.

Fie ca opera întregii sale vieți, adevăratul său patriotism și credința că renașterea "erei de aur" a cinematografiei moldovenești nu este departe, vor cunoaște o continuare demnă.

Muzica în filmul moldovenesc

De la „Balada haiducească" pînă la „Lăutarii"

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
7006 locuitori

Cojuşna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Cojuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Strășeni și la 16 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7006 oameni. Satul Cojușna a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.