14 decembrie 2016, 14:15 Personalități views 37429
A murit V. Andon - sufletul unei întregi epoci a cinematografiei moldovenești
14 decembrie 2016, 14:15 Personalități views 37429

A murit V. Andon - sufletul unei întregi epoci a cinematografiei moldovenești

Ieri dimineața, 13 decembrie, la 87 ani, a încetat să bată inima omului, care are a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea istoriografiei artei cinematografice a Republicii Moldova.

A fost creația vieții sale. De nenumărate ori în interviurile și memoriile ale sale, pe parcursul întregii sale cariere, de circa 60 de ani, a susținut că este mîndru că "tot ce am făcut va rămîne în cărțile mele despre filme, teatre, actori și regizori. Pentru mine, cinematograful este toată viața mea, e pasiunea mea și percepția mea asupra lumii".

Victor Andon – filmolog, scenarist, redactor, publicist, pedagog, conferențiar universitar, profesor. A fost membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor „Nistru". Deținea titlul de „Om Emerit" al Republicii Moldova.

A avut un parcurs frumos: bibliotecar, director de cinematograf, redactor-șef adjunct al studioului "Moldova-film", scenarist, redactor de filme, critic, a jucat chiar în două filme și a activat ca operator, ocupația sa preferată fiind filmografia – scrierea istoriei cinematografiei, martor ocular al devenirii căreia a fost și pe care o cunoștea în detalii.

Dlui a adunat cu multă dragoste și migală întreaga sa viață materiale despre cinematografie și cineaștii, oamenii de teatru și televiziune, unindu-i într-un tot întreg pe toți acei care au lăsat amprente spirituale în cinematografia și televiziunea moldovenească. Drept rezultat al eforturilor creatoare ale întregii sale vieți avem astăzi moștenirea sa de neprețuit: circa 30 de cărți, printre care: prețioasele filmografii: "Moldova-film", "Telefilm-Chișinău", dar și: "Călătorie la Moldova-film", "Actorii filmului moldovenesc", "Filmul moldovenesc – începuturi", "100 de ani ai cinematografiei în Moldova", "Istoria întipărită de camera de camera de cinema", "Cineaştii secolului al XX-lea", mai mult de 30 de scenarii pentru filme documentare și artistice, filme redactate, sute de portrete ale cineaștilor, numeroase articole și recenzii.

Victor Andon a fost un om deschis, receptiv și sociabil, cu un simț al umorului desăvîrșit, sufletul oricărei companii, cînta la acordeon și voce, putea alcătui cu ușurință instantaneu epigrame.

Era un optimist incurabil, energia sa și dragostea lui pentru viață erau enorme. La cei 80 de ani a învățat să lucreze la computer, comunica cu tinerii, mergea în pas cu timpul, într-un cuvînt.

A avut un adevărat cult pentru familie, fiind un bun exemplu pentru toţi cei ce l-au cunoscut, a iubit-o cu adevărat pe soția sa, Tatiana, cu care a avut o căsnicie de aproape 60 de ani, pe minunata sa fiică Larisa, pe nepoatele Iulia și Victoria, strănepoatele Iana, Alina și Taisia. A trăit o viață interesantă, nu fără greutăți, dar a fost fericit, împlinit, mîndru de familia lui.

Nu va conteni durerea noastră în urma pierderii sale. Pleacă în lumea celor drepți cei mai buni reprezentanți ai elitei culturale a societății noastre. Vom păstra vie amintirea despre Domnia Sa, deplîngînd împreună cu familia și rudele trecerea sa în neființă.

Cel mai bun mod de a onora memoria lui Victor Andon este să contribuim la renașterea cinematografiei moldovenești, la gloria sa de altă dată, îndeplind astfel visul Domniei sale, rămas neîmplinit.

Fie-i odihna luminată și veșnică pomenirea!

Ceremonia de rămas bun și înmormîntarea vor avea loc mîine, 15 decembrie, cortegiul va pleca de la casa de unde a locuit, de pe strada Pușkin, la ora14.00.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
874 locuitori

Valea Trestieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Isăicani, Luminița, Odobești, Valea Trestieni şi Selișteni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Valea Trestieni constituia 874 oameni. Satul Valea Trestieni a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.