01 iulie 2016, 14:45 Personalități views 7916
Legenda modei mondialei a vizitat locurile strămoșilor din Moldova (Foto)
01 iulie 2016, 14:45 Personalități views 7916

Legenda modei mondialei a vizitat locurile strămoșilor din Moldova (Foto)

Vineri, 24 iunie, la Chișinău a sosit pe calea aerului cu un avion privat legenda modei mondiale Diane von Furstenberg. Scopul călătoriei ei a fost vizitarea locurilor de baștină ale strămoșilor. Tatăl Dianei, Leon (Lipa) Halfin s-a născut și a crescut la Chișinău.

Diane von Furstenberg a făcut o adevărată revoluție în lumea modei prin proiectarea faimoasei rochii cu miros. Designerul a inventat-o în anii 1970 "eram în căutarea unei opțiuni ușoare și convenabile, care însă să sublinieze că sînt femeie", dar ea e actuală și astăzi. Silueta rochiei - "clepsidra" li se potrivește practic tuturor femeilor, fără excepție. Diana a creat haina perfectă pe figură, rochia deschizînd pieptul și, în același timp, subliniind talia subțire. În acea perioadă erau la modă formele libere, iar femeile purtau costume pantalon sobre, Diane von Furstenberg a reîntors feminitatea în lumea modei.

Tatăl Dianei, Leon Halfin, s-a mutat în 1929 de la Chișinău la Bruxelles. Mama Dianei Halfin - Liliana Nahmiyas provenea dintr-o familie sefardă din Salonic, de unde a fost deportată în anul 1943 împreună cu părinții ei în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Leon Halfin Nahmiyas și Lillian s-au căsătorit în anul 1946. În același an la Bruxelles s-a născut Diana.

Pînă la acel moment, tatăl era un important om de afaceri, care se ocupa de vînzarea lămpilor electronice (ca rezultat Leon Halfin a devenit cunoscut sub numele de «Monsieur Lampe Electronique»).

Părinții ei au divorțat, cînd Diana avea 13 ani și studia la școlile internat din Spania, Marea Britanie și Elveția, apoi se mută cu mama ei la Geneva.

În timpul unei vacanțe de vară în Alpi, tînăra Diana l-a întîlnit pe viitorul său soț, prințul austriac Egon von Furstenberg, care avea o avere imensă și un arbore genealogic impresionant.

Romanul studentei Facultății de Economie a Universității din Geneva cu prințul a stîrnit multă zarvă, încheindu-se cu căsătoria celor doi. În vîrstă de 22 de ani, Diana, fiind în a treia lună de sarcină a devenit prințesă.

Egon aparține ramurii mai tinere a familiei princiare a șvabilor. Ea s-a măritat în rochie hot couture, cusută la comandă. Diana însăși recunoaște că căsătoria ei cu prințul i-a dat numele și doi copii. S-au căsătorit în 1969, divorțînd trei ani mai tîrziu. Din căsătorie a rezultat fiica Tatiana și fiul Alexandru.

Scandaloasa familie von Furstenberg locuia la New York, unde nici un eveniment monden nu se petrecea fără prezența lor. "Cuplul care are totul" – scriau ziarele despre Diana și printul Egon. La petrecerile de la New York Diana putea fi văzută în compania lui Salvador Dali și Yves Saint Laurent. Ea dansa la Studio 54 cu Bianca Jagger și poza pentru Andy Warhol. Dar, în ciuda ritmul frenetic al vieții boeme, Diana a fost mereu atrasă de munca. "Chiar și cînd mergeam să dansez în fiecare seară, dimineața mă sculam și mergeam la lucru", povestește despre ea Furstenberg.

Cu un capital de start-up din banii soțului său, care a fost, de asemenea, un timp oarecare designer de modă, ea a început să confecționeze rochii cu marca DVF, care către mijlocul anilor '70 devenise foarte populară.

În anul 1976, poza Dianei a apărut pe coperta revistei Newsweek. Către anii 80 interesul față de brand a început să se estompeze și designerul a renunțat la afacere.

În anul 1985 Diana s-a mutat la Paris și a deschis Editura Salvy. Din 1993, ea a început să participe la editarea revistei americane Vanity Fair. În același an, Diane von Furstenberg a revenit triumfal în lumea modei. În anul 1998 a publicat un volum de memorii «Diane, A Signature Life».

În anul 2001, Diane von Furstenberg s-a căsătorit cu mega-magnatul american Barry Diller, iar în anul 2002 a devenit cetățeancă americană. În iulie 2006 ea a fost numită președinte al Consiliului Designerilor de Moda din America de (Council of Fashion Designers of America).

În luna august 2008, pe Walk of Fame din New York a fost instalată o placă de granit cu numele Dianei von Furstenberg.

În anul 2002, Diane von Furstenberg a publicat cu o prefață, scrisă de ea și cuvîntul introductiv scris de Serge Klarsfeld, amintirile mătușii ei (surorii tatălui), a ginecologului francez Sima Vaisman (născut Wasserman 1903, în Orhei Basarabia și decedat în 1997, la Paris) - «Parmi les cris, un chant s'élève: le témoignage exceptionnel d'une femme médecin déportée à Auschwitz» despre deportarea din Paris și încarcerarea la Auschwitz (în ediția engleză - «A Jewish Doctor in Auschwitz: The Testimony of Sima Vaisman», 2005, ediția italiană — L'inferno sulla terra: La testimonianza di una dotoressa deportata ad Auschwitz, 2005).

La Chișinău Diana s-a întîlnit cu rudele sale evreiești îndepărtate.

Scrie interpreta Elka Fliman:

Mama bunicii mele Zelda, numele de fată Wasserman, a întalnit un om minunat Isac, care purta, de asemenea, numele Wasserman, Dumnezeu știe, dacă erau rude îndepărtate sau așa au vrut stelele evreiești să unească cele două clanuri diferite ale Wassermannilor.

Căsătoria lor a fost armonioasă și rodnică. Zelda a dat naștere la 18 copii, dintre care 17 au rămas în viață, trăind fericiți. Desigur, nici ei nu au rămas în urma părinților lor, dînd și ei naștere unei progenituri impresionante. Urmașii ca urmașii. Și cum spune mama mea: să trăiască și pînă la 120, deci iată că cum spune mama într-un fel sau altul toți Wassermanii din Basarabia sînt rude, un clan, știți, foarte mare.

Și cînd colo dintr-o dată iată că sosește la Chișinău Diane von Furstenberg cu verii și verișoarele să viziteze locurile strămoșilor (tatăl ei era din Chișinău). Și apoi brusc ne amintim că mătușa ei, de asemenea, face parte din ramura Wassermann. Și e posibil! Poate că sîntem cu Diana și verii, verișoarele ei de același sînge. Mai ales atunci cînd te gîndești că aceste povești le poți vedea doar în filme sau să le citești în vreo carte. Ca apoi să devii tu însăți o părticică mică a unei astfel de istorii.

Sursa: locals.md

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

moda , Chisinau , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
3946 locuitori

Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.