22 iunie 2016, 14:46 Personalități views 5879
S-a stins din viață savantul Mihail Lupaşcu
22 iunie 2016, 14:46 Personalități views 5879

S-a stins din viață savantul Mihail Lupaşcu

Savantul Mihail Lupaşcu, fost deputat şi ministru al agriculturii, doctor habilitat în ştiinţe agricole, a trecut în nefiinţă la vîrsta de 88 de ani. Corpul neînsufleţit al savantului va fi depus la Academiei de Ştiinţe a Moldovei pe parcursul zilei de joi, 23 iunie.

Într-un necrolog al Academiei de Ştiinţe a Moldovei se menţionează că Mihail Lupaşcu a fost fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul biologiei plantelor furajere şi programării recoltelor. De asemenea, a elaborat bazele teoretice şi practice de producere a nutreţurilor şi proteinei vegetale, bazele modelării fitocenozelor culturilor de nutreţ şi programării recoltelor acestora.

Savantul a avut o contribuţie substanţială la constituirea sectorului de producere a furajelor într-o ramură separată, care facilitează realizarea în practică a conceptului de dezvoltare a agriculturii Moldovei pe baze ecologice.

Cercetătorul a ocupat funcţia de ministru al agriculturii al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în anii 1980-1985 şi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1994-1998. Este autorul a circa 400 de lucrări ştiinţifice. Pentru activitatea ştiinţifică prodigioasă şi merite deosebite în dezvoltarea ştiinţelor agricole, academicianul a fost distins cu titlurile de „Om Emerit", laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova şi al Premiului „Gheorghe Ionescu-Şişeşti (România), a fost decorat cu „Insigna de Onoare", „Drapelul Roşu de Muncă", Ordinul „Lenin" şi „Ordinul Republicii".

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

moarte , savanti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1180 locuitori

Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.