22 iunie 2016, 14:46 Personalități views 6116
S-a stins din viață savantul Mihail Lupaşcu
22 iunie 2016, 14:46 Personalități views 6116

S-a stins din viață savantul Mihail Lupaşcu

Savantul Mihail Lupaşcu, fost deputat şi ministru al agriculturii, doctor habilitat în ştiinţe agricole, a trecut în nefiinţă la vîrsta de 88 de ani. Corpul neînsufleţit al savantului va fi depus la Academiei de Ştiinţe a Moldovei pe parcursul zilei de joi, 23 iunie.

Într-un necrolog al Academiei de Ştiinţe a Moldovei se menţionează că Mihail Lupaşcu a fost fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul biologiei plantelor furajere şi programării recoltelor. De asemenea, a elaborat bazele teoretice şi practice de producere a nutreţurilor şi proteinei vegetale, bazele modelării fitocenozelor culturilor de nutreţ şi programării recoltelor acestora.

Savantul a avut o contribuţie substanţială la constituirea sectorului de producere a furajelor într-o ramură separată, care facilitează realizarea în practică a conceptului de dezvoltare a agriculturii Moldovei pe baze ecologice.

Cercetătorul a ocupat funcţia de ministru al agriculturii al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în anii 1980-1985 şi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1994-1998. Este autorul a circa 400 de lucrări ştiinţifice. Pentru activitatea ştiinţifică prodigioasă şi merite deosebite în dezvoltarea ştiinţelor agricole, academicianul a fost distins cu titlurile de „Om Emerit", laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova şi al Premiului „Gheorghe Ionescu-Şişeşti (România), a fost decorat cu „Insigna de Onoare", „Drapelul Roşu de Muncă", Ordinul „Lenin" şi „Ordinul Republicii".

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

moarte , savanti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
2010 locuitori

Hincăuţi este un sat și comună din raionul Edineț. În componența comunei Hincăuți intră satele Hincăuți, Clișcăuți și Poiana. Satul Hincăuți se află la o distanță de 18 km de orașul Edineț și la 224 km de Chișinău. La 01.01.2008 populaţia comunei constituia 2010 persoane. Prima atestare documentară a satului Hincăuți din ținutul Hotin datează din 20 decembrie 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.