16 martie 2016, 17:06 Personalități views 10381
Arbenina despre limba moldovenească (Video)
16 martie 2016, 17:06 Personalități views 10381

Arbenina despre limba moldovenească (Video)

Formația rusească "Nocinîie Snaiperî " și solista acesteia Diana Arbenina au fost primii artiștii străini din ultimii ani, care au făcut un mini-tur prin Republica Moldova, cu noul său program de concert "Vîjivut toliko vliublennie" (Vor supraviețui numai îndrăgostiții).

Anterior, formația a fost în Moldova doar de două ori, susținînd concerte într-unul din cluburile capitalei și participînd la un festival rock.

De această dată Arbenina a evoluat la Chișinău în ziua închiderii celei de-a 50-a ediții a Festivalului Internațional "Mărțișor-2016", Ministerul Culturii incluzînd în program acest eveniment. Artista a recunoscut în fața publicului că s-a pregătit mult timp pentru o nouă vizită în Moldova și că și-a dorit foarte mult acest lucru, deoarece pînă la moment au existat circumstanțe care o lungă perioadă de timp nu au putut oferi formației oportunitatea de a veni în capitala țării noastre.

În prima parte a concertului "Nocinîie Snaiperî" a prezentat publicului noul său program. Arbenina consideră că acest album este destul de divers.

"Ultimul nostru album, pe de o parte, este axat destul de mult pe rock 'n' roll, iar pe de altă parte e foarte muzical. De aceea, cred că este unul destul de bunicel. Îndrăgostirea este o stare foarte delicată, una precoce ca primăvara. Dacă e să vorbim de album, cred că este vorba despre începutul unei relații, dacă e să analizăm, deși înainte nu am mai făcut-o", le-a spus Arbenina reporterilor.

Potrivit publicului spectator, evoluarea artistei în capitala Moldovei a fost una extrem de emoțională: și nu e vorba numai muzică, dar, de asemenea, de faptul că ea le-a "vorbit despre cele mai importante lucruri". Desigur despre familie și prieteni. În timpul prezentării uneia dintre cele mai noi melodii "Pomolcim" (să tăcem), publicul spectator de la Chișinău a auzit pentru prima dată înregistrarea audio, unde fiul Dianei, Artiom, cîntă acest cîntec.

Concertul a durat aproape trei ore, iar la bis au fost interpretate circa zece hit-uri și track-uri ale formației, născute chiar în fața publicului. Unul dintre tinerii spectatori a primit chiar și un cadou de la Arbenina – un mediator.

"Mă bucur să fiu peste tot, dar există foarte puține locuri, unde-mi doresc cu adevărat să fiu. Mi-am dorit foarte mult să vin la Chișinău. Am adus un nou program "Vîjivut toliko vliublennîe" (Vor supraviețui numai îndrăgostiții), pe care-l prezentăm peste tot în lume. Am interpretat melodii noi, dar și hit-uri, pe care publicul moldovenesc le cunoaște și pe care le preferă, dar și piese pe care nu le-a auzit. Pentru mine este important", a mărturisit Arbenina.

Manifestarea plenară a artistei în scenă, precum și susținerea publicului s-au făcut simțite de-a lungul întregului concert. Publicul a fost încîntat să participe la cîteva flashmob-uri: la început în întreaga sală au fost aprinse concomitent sute de lanterne, iar spre sfîrșitul concertului, în timpul interpretării piesei "Stolița", spre scenă au zburat o mulțime de avioane din hîrtie.

Studiile sînt importante

Chiar a doua zi după concertul din Chișinău "Nocinîie Snaiperî" s-au deplasat la Bălți, dar înainte de a evolua pe scena teatrului local, Diana Arbenina s-a întîlnit cu studenții Universitatea de Stat din Bălți "Alecu Russo".

"Mi se pare straniu să vii în Moldova și să nu vizitezi universitatea. Pentru că noi avem o tradiție de a ne întîlniri cu studenții, tradiție care a început în Anglia. În urmă cu doi ani am fost invitată să țin prelegeri la literatura contemporană, cu referire, în special, la poeziile mele. Sînt sigură că astfel de întîlniri reprezintă un format foarte corect de comunicare, fiind dincolo de orice tipare, fiind absolut firești în desfășurare, oferindu-mi energie, putere, atît mie, cît și oamenilor care vin la aceste întîlniri", a declarat Arbenina.

Interpreta le-a povestit studenților și acelora care au sosit special ca să asculte prelegerea că pînă de curând nici măcar nu se gîndea la faptul că s-ar putea pomeni la Universitatea din Bălți, dar că este foarte fericită că a ajuns aici.

"Scopul acestor întîlniri e să vă povestesc despre tot ce trăiesc, ce sentimente nutresc, dar cel mai important lucru e să-mi mărturisesc încă odată dragostea pentru studii, educație. Convingerea mea cea mai profundă e că cu orice nu te-ai ocupa, ce n-ai face: fie coci pîine sau interpretezi muzică rock e necesar să înveți. Studiul îți oferă libertatea, un sistem de gîndire, ceea ce te face independent", consideră solista formației "Nocinîie Snaiperî".

În opinia ei, noua treaptă a relațiilor trupei cu Moldova s-a dovedit a fi una de succes, acest fapt fiind confirmat, potrivit artistei, de concertul de la Chișinău, care a avut loc după o pauză lungă. Pe parcursul întîlnirii Arbenina a citit cîteva din poeziile sale, iar apoi a răspuns la întrebările studenților.

Este necesar să cunoști limba moldovenească

Practic, imediat, a fost abordată tema limbii, despre cît de important este să cunoști limba țării în care locuiești.

"Ce să faci dacă scrii în limba rusă și locuiești în Moldova? Să scrii. În general, aceasta este părerea mea personală, dar pentru mine este plăcut să vin aici și să-mi doresc să cunosc limba țării, în care nimeresc. Nu cred că, de exemplu, în 1993, mi-aș fi dorit acest lucru. Trebuie să prețuiești pămîntul pe care locuiești. Dacă acesta e Moldova, mi se pare, că se merită să cunoști limba locală", e convinsă Arbenina.

Potrivit spuselor cîntăreței, îi este foarte interesant să sosească într-o țară unde se vorbește într-o limbă străină.

"Eu nu sînt persoana care să respecte părerea majorității, de aceea sînt "necorectă", dar îmi place ceea ce se întîmplă în viață. Îmi place că toate panourile de aici sînt într-o limbă pe care eu n-o înțeleg, că în reclame sînt oameni complet diferiți. În aceasta constă originalitatea identității", a spus artista.

Întîlnirea cu studenții a durat aproximativ o oră. În acest timp Arbenina a reușit să le vorbească celor prezenți despre sine, creația sa, despre poeziile pe care le scrie deja de mult timp,despre literatură, oameni, despre cum să învățăm să iubim și să iertăm, despre muzica contemporană, artă și familie.

"Eu am învățat să iert și cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să învățăm a ne auzi unii pe alții", a mărturisit sincer interpreta.

Iar trei ore mai tîrziu, după întîlnirea de la Universitatea din Bălți, Arbenina a ieșit pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" unde și-a prezentat cu același succes, ca și la Chișinău, noul său program "Vîjivut toliko vliublennîe" (Vor supraviețui numai îndrăgostiții).

Sursa: ru.sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
4655 locuitori

Ţarigrad este un sat şi comună din raionul Drochia. Ţarigrad este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la 4 km de orașul Drochia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4655 de oameni. Satul Ţarigrad a fost atestat documentar pentru prima dată la 27 iulie 1795 sub denumirea de Corbu.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.