Vlad Ioviţă – un destin ca o dramă
Astăzi, 25 decembrie, se împlinesc 78 de ani de ani de la nașterea lui Vlad Ioviţă − scenarist, regizor, Artist Emerit al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (1982), Laureat al Premiului de Stat din RSSM (1976), membru al Uniunii Scriitorilor şi Uniunii Cineaştilor.
Vlad Ioviță s-a născut în comuna Cocieri, raionul Dubăsari, Republica Moldova. A absolvit şcoala de balet din Leningrad (1954) şi Cursurile Superioare de Scenaristică de la Moscova (1964). În anii 1966-1983, a colaborat ca scenarist şi regizor la studioul „Moldova - film”.
Din 1958 Vlad Ioviţă publică versuri, schiţe, nuvele. Debutează editorial cu volumul de nuvele „Rîsul şi plînsul vinului”. Proza sa „Dincolo de ploaie”, „Trei proze”, „Dimitrie-Vodă Cantemir”, „Un hectar de umbră pentru Sahara”, „Friguri” înfăţişează o realitate dură, unde nu mai e loc de iluzii. E o proză marcată de mînia că nimic nu se poate schimba. E o proză a revoltei tăcute.Nuvelele lui Vlad Ioviţă sînt traduse în limbile rusă, germană, slovacă ş.a.
În 1966 debutează în cinematografie în calitate de regizor de filme documentare cu pelicula „Fîntîna”. Semnează regia la filmele documentare „Măştile iernii nistrene” (1968), „Dansuri de toamnă” (1983) şi la filmele artistice „Se caută un paznic” (196 o7, după scenariul lui Gh.Vodă), „Dimitrie Cantemir” (1974), „Durata zilei” (1974, scenariu în colaborare cu V.Gagiu). Creaţia cinematografică a lui V.Ioviţă se caracterizează printr-o înaltă cultură profesională, printr-o îmbinare organică a veridicului cu artisticul, printr-o pregnantă expresivitate artistică şi prin reale tendinţe spre baladesc.
Vlad Ioviță s-a stins prematur din viață la 23 iunie 1983.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1790
- Populația:
- 2497 locuitori
Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.
Comentarii
(0)