|
Vsevolod Gavrilov – o viață dedicată scenei
Actorul de teatru şi film Vsevolod Gavrilov s-a născut la 10 noiembrie 1942 la Tiraspol. Prezintă interes calea pe care a parcurs-o pînă a deveni actor.
În anul 1959 împreună cu prietenul său, M. Ginsberg, care a insistat să participe la concursul de selectare pentru Studioul de actorie de pe lîngă teatrul, „A. Cehov”, în rezultat Gavrilov este admis, iar prietenul său, nu. Curînd unui tînăr de numai optsprezece ani i s-a dat rolul de servitor în piesa „Anna Karenina”, trebuia să iasă în scenă şi să spună un text „foarte mare” – o replică scurtă „Masa e servită!”. Dar în ziua debutului său a ieşit în scenă şi văzînd întreaga constelaţie de actriţe în nişte rochii superbe, cu decolteu ... nu a putut rosti nici un cuvînt, iar directorul teatrului i-a spus că e liber să plece. Însă Iu. Sokolov, Artist al Poporului din Republica Moldova, a ştiut să vadă în el viitorul artist.
Curînd el pleacă în regiunea Ural, pentru a-şi satisface serviciul militar în Armata Sovietică. După ce se întoarce, absolveşte în anul 1967 Şcoala de Muzică şi devine student la Conservator. Dar, în cel de-al treilea an de studiu înţelege că nu aceasta este vocaţia lui. Clarinetul este un instrument minunat, dar nu asta îşi doreşte să devină!
Gavrilov pleacă la Tiraspol la N. Aroneţkaia, care înfiinţase Teatrul Rus de Comedie şi Dramă. A fost acceptat sa lucreze numai în calitate de lucrător de scenă. Dar atracţia faţă de profesia de actor n-a dispărut şi atunci cînd privea pentru a cîta oară lecţia pe care o ducea profesoara de arta vorbirii N. Alekseeva, ea a fost cea care l-a invitat să participe la lecţii, lucru pentru care a fost apreciat şi atunci cînd s-a îmbolnăvit actorul I. Taran, i-a fost încredinţat rolul lui Zorin în premiera spectacolului lui Arbuzov „Oraşul în zori”. Acest rol a însemnat, de fapt, începutul carierei actorului.
Începînd cu anul 1965 debutează într-un rol episodic în filmul „Jurămîntul lui Hipocrate”. Primul său rol serios în film - rolul lui Paşa în filmul „Ofiţerul în rezervă” - 1971. Apoi au urmat multe alte pelicule semnificative „Ploi de toamnă” 1974, „Dimitrie Cantemir”, 1974, „O şatră urcă în cer”, 1976 „Vendeta ca la evrei” etc. Din anul 1984 este actor la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”.
A jucat circa 34 de roluri în filme, dar teatrul a rămas marea lui pasiune. Mai mult de 38 de ani V. Gavrilov a rămas fidel teatrului, apărînd seară de seară în scenă în diverse roluri.
Membru al Uniunii Teatrale din Republica Moldova din anul 1973, membru al Uniunii Cineaştilor din 1978. Maestru în Arte a Republicii Moldova, Decorat cu medalia „Meritul Civic”, Laureat al premiului A. Puşkin „Pentru măiestrie interpretativă”.
S-a stins din viață pe 2 octombrie 2020.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1593
- Populația:
- 5778 locuitori
Sireţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Sireţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Strășeni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5778 de oameni. Satul Sireţi a fost menționat documentar în anul 1593.
Comentarii
(0)