12 ianuarie 2016, 17:55 Personalități views 11510
Cartea moldovenilor celebri, care au schimbat lumea (Video)
12 ianuarie 2016, 17:55 Personalități views 11510

Cartea moldovenilor celebri, care au schimbat lumea (Video)

Acum patru ani lui Denis Roșca i-a venit ideea să facă un calendar cu moldoveni celebri. A urmat o perioadă de cercetări timp în care a adunat 5000 de biografii. După o selecție dură a reușit să reducă numărul la 1800 de biografii. Atunci și-a dat seama că imprimarea unui calendar cu 365 de pagini (fiecare zi fiind dedicată unui moldovean celebru) ar fi imposibilă. De aceea, Denis Roșca a decis să tipărească o carte cu traduceri din 18 limbi.

În cadrul prezentării cărții sale la TEDxChisinau Denis Roșca a indicat criteriile în baza cărora a făcut selecția, dar și exemple concrete ale originarilor din Moldova care au schimbat lumea. „Moldovenii trebuie să-și cunoască eroii. Moldovenii trebuie să cunoască aportul pe care l-au adus civilizației. Rezultatele muncii lor sînt greu de repetat", a declarat autorul.

Denis Roșca a povestit despre oameni născuți pe meleagul moldav, care au obținut faima internațională datorită talentului său antreprenorial, menționîndui-i în această serie pe Barney Balaban, președintele Paramount Pictures, Maurice Berlin, al cărui nume este asociat cu producerea chitarelor celebre Gibson, Samuel Zemuraia, fondatorul brandului Chiqitta.

O atenție deosebită i-a fost acordată omului de creație, arhitectului, Alexei Șciusev, care a participat la proiectarea Moscovei după Revoluția din 1917.

În cartea sa Denis Roșca a inclus și povestiri despre moldovenii, care au obținut succese acolo unde s-au născut - în Republica Moldova: "Vreau să fie tratați cu respect moldovenii care mai locuiesc în Moldova și continuă să facă istorie pentru noi", a menționat autorul. Numindu-i în acest șir al oamenilor de succes pe: Vladimir Curbet, conducătorul Ansamblul de Dansuri Populare "Joc", corifeii culturii noastre naționale în lume, Petru și Svetlana Gozun, fondatorii "Codreanca" – a uneia dintre cele mai mari școli de dansuri sportive, precum și mulți alți originari ai țării noastre , care sînt mîndria noastră națională.

Vă reamintim că informații despre oameni celebri din Moldova pot fi găsite la rubrica "Noi, moldovenii" a proiectului moldovenii.md.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

lume , carte , personalitati , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2042 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 5 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2042 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.