29 decembrie 2015, 15:54 Personalități views 7348
Eugen Doga a susţinut la AŞM un recital academic de muzică de cameră
29 decembrie 2015, 15:54 Personalități views 7348

Eugen Doga a susţinut la AŞM un recital academic de muzică de cameră

Compozitorul şi academicianul Eugen Doga a susţinut astăzi, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, un recital academic de muzică de cameră, în premieră, la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul recitalului, au fost prezentate cvartetele 3 şi 5, publicate recent la Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă, în interpretarea cvartetului de instrumente cu corzi al Teatrului de Operă şi Balet „Baladă pentru vioară", precum şi cea a lui Vladimir Axionov, elev la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu". Tot aici, au răsunat două cîntece pe versurile Veronicăi Micle, în interpretarea corului de copii de pe lîngă Teatrul de Operă şi Balet şi, în primă audiţie, „Imnul lui Ştefan cel Mare", pe versurile lui Mihai Eminescu.

Solicitat de MOLDPRES, Eugen Doga a menţionat că a dorit mult să prezinte un recital de muzică de cameră la Academia de Ştiinţe a Moldovei, cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

„Sînt membru titular al Academiei şi colegii mei, la sfîrşit de an, îşi prezintă realizările ştiinţifice, invenţiile lor. Invenţia mea, însă, este muzica pe care o scriu", a precizat Eugen Doga.

Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, a specificat pentru agenţie că iniţiativa de a organiza acest recital îi aparţine compozitorului. „Este o premieră, iar recitalul va avea continuitate. Vom organiza în fiecare an un recital muzical, poetic, etc. Ne bucură faptul că spectacolul este moderat de compozitor. Maestrul are ce ne spune şi ce ne interpreta", a accentuat Gheorghe Duca.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A studiat violoncelul la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga". A absolvit Conservatorul și Institutul de Arte "G. Musicescu" din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele "Primăvara omenirii" și "Curcubeul alb", muzică la spectacole de teatru, la peste 100 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific "Artist al Poporului" și cu "Ordinul Republicii".

Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară", desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

 

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Eugen Doga , concert , academia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2861 locuitori

Cioburciu este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Cioburciu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2861 locuitori. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.