|
Scriitorului şi cineastului Vlad Ioviţă, comemorat la Cocieri (Video)
La Liceul „Vlad Ioviţă" din Cocieri, Dubăsari, a avut loc comemorarea scriitorului şi cineastului, originar din această localitate, care pe data de 25 decembrie ar fi împlinit 80 ani. La eveniment au participat profesorii şi consătenii, care au învăţat cu protagonistul şi au asistat la lansarea nuvelei „Dimitrie Vodă Cantemir, de Vlad Ioviţă", relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Consiliul local a venit cu un suport de șapte mii de lei pentru reeditarea acestei cărți. Sper foarte mult că această carte să ajungă la elevi. Sperăm foarte mult că elevii din Liceul „Vlad Ioviță" vor citi această carte", a afirmat Raisa Spinovschi, primar de Cocieri.
La festivitatea de la Cocieri, Dubăsari a participat şi o delegaţie de oameni de cultură şi ştiinţă de la Chişinău, condusă de scriitorul Titus Ştirbu.
Directorul interimar al Liceului, Tatiana Roşca, a mărturisit că acţiunea de comemorare, organizată în colaborare cu autorităţile locale şi locuitorii comunei a avut un scop educaţional. „Din anul 1995 instituția poartă numele lui Vlad Ioviță. Numele lui a promovat nu doar imaginea instituției noastre, dar și a întregii comunități. O astfel de personalitate în satul nostru nu există. Dacă ar fi fost în viață s-ar mândri foarte mul cu generația și instituția care-i poartă numele. A trăit puțin, dar i-a rămas opera și amintirea", a menționat Tatiana Roşca.
Pe 23 decembrie la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Mihail Kogălniceanu din Chişinău va fi vernisată o amplă expoziţie, consacrată vieţii şi creaţiei lui Vlad Ioviţă.
Vlad Ioviţă s-a născut pe 25 decembrie 1935 şi s-a stins din viaţă pe data de 23 iunie 1983. De menţionat că o stradă din localitate poartă numele omului de cultură Vlad Ioviţă. În faţa Liceului urmează să fie înălţat şi un bust. Acum sătenii sunt în căutarea resurselor financiare.
Vă propunem să vizionați filmul documentar «Vlad Ioviță», realizat la studioul «Moldova-film» în anul 1985, în regia lui Iacob Burghiu, după scenariul semnat de Iacob Burghiu și Mihai Ștefan-Poiată, operator imagine - Vlad Ciurea.
Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneşti, Speciile şi genurile cinematografiei, Filmul televizat, Cineaştii moldoveni, Personalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1612
- Populația:
- 446 locuitori
Druţa este un sat din cadrul comunei Pociumbeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 446 de oameni. Satul Druța a fost menționat documentar în anul 1612.
Comentarii
(0)