09 septembrie 2015, 12:02 Personalități views 8351
Scriitorul Nicolae Dabija a fost distins la un festival din Macedonia
09 septembrie 2015, 12:02 Personalități views 8351

Scriitorul Nicolae Dabija a fost distins la un festival din Macedonia

Volumul de versuri „Dreptul la eroare", pentru care poetului Nicolae Dabija i s-a oferit în decembrie 2014 Marele Premiu al Festivalului de Poezie de la Trieste (Italia), s-a învrednicit recent de un alt prestigios premiu internaţional - Sceptrul Poeziei, acordat de către Uniunea Scriitorilor din Macedonia. Volumul a fost tradus în limba macedoneană de către Vanghea Mihaijlova Şterjova, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, acest cel mai important premiu literar macedonean se acordă anual la doi scriitori - unui poet din Macedonia şi altuia din străinătate. În 2015 Sceptrul Poeziei le-a revenit scriitorului Ivan Ceapovski, clasic în viaţă al literaturii din Macedonia şi poetului Nicolae Dabija din Republica Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, Nicolae Dabija a menţionat că în anii precedenţi Sceptrul Poeziei a fost oferit unor scriitori precum Costas Asimacopolis (Grecia) , Sabic Beico (Albania), Peter Carango (Italia), Adam Puslojici (Serbia) şi alţii, consideraţi a da „tonul poeziei de azi în lume".

Cartea lui Nicolae Dabija, editată de Uniunea Scriitorilor din Macedonia, a apărut la Editura „Druştvo na Pisatelite na Makedonia" în trei limbi - macedoneană, română şi engleză. Laudatio la adresa lui Nicolae Dabija a fost rostit de către poetul şi criticul Eftim Kletnikov, care l-a numit pe proaspătul laureat „un Orfeu basarabean".

Sceptrul Poeziei i-a fost înmînat poetului de către preşedintele Uniunii Scriitorilor din Macedonia, Vele Smilevski, în cadrul ediţiei a 54-a a Festivalului Internaţional de Poezie de la Struga, care s-a desfăşurat în perioada 26-31 august.

Scriitorul Nicolae Dabija a fost felicitat, de asemenea, de către poetul Adonis (Liban), cîştigător al Coroanei de Aur a Festivalului Internaţional de Poezie de la Struga, Sebastiano Grasso (Italia), Zisart Zhiti (Albania), Rade Siljan (Macedonia) şi Pascal Ghilevski, preşedintele Asociaţiei Traducătorilor din Macedonia.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

scriitor , moldovenii , premiu , Festival , Macedonia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
896 locuitori

Topala este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Topala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Cimișlia și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 896 de oameni. Satul Topala a fost menționat documentar în anul 1805.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.