|
Cristian Saulea: Eu mă văd mai util şi mai comod în Republica Moldova, decât în altă parte
Cristian Saulea este absolventul Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). În anul doi de facultate a câştigat o bursă Erasmus în Franţa. A studiat la Institutul de Ştiinţe Informaţionale şi Comunicare din Bordeaux. Într-un răstimp de patru ani a reuşit cu succes să îmbine studiile la două facultăţi. Ce l-a făcut pe Cristian Saulea să se reîntoarcă în Republica Moldova aflaţi din materialul realizat în cadrul Campaniei „Europa în Ţara Mea", lansată de postul public de televiziune Moldova 1.
„Nu mi-a fost greu să revin înapoi, pentru mine, șocurile culturale mi se par stranii, pentru că știu de unde am venit, ce am făcut până la asta și pentru mine a fost doar o perioadă, o etapă din viață pe care trebuia să o trăiesc peste hotare, să îmi fac studiile, să călătoresc", spune protagonistul.
Cristian povestește că întotdeauna și-a dorit să revină acasă, deoarece aici s-a născut, aici îi sunt părinții și prietenii. „Este foarte ușor să pleci, dar e mai greu să te menții acolo, să te încadrezi în societate. Eu mereu am avut senzația că sunt străin, în diferite ipostaze. Eu mă văd mai util și mai comod aici, decât în altă parte", subliniază tânărul.
Cristian Saulea este de părere că noi toți suntem produsul unei educații și unei culturi pe care trebuie să o cizelăm încă mulți ani. Potrivit lui, oamenii au fost obișnuiți în perioada sovietică să nu aibă grijile pe care le au acum, statul le dădea salariu, statul îi trimitea la odihnă, iar la un moment dat, toate astea au dispărut și oamenii s-au trezit că trebuie să învețe singuri „să prindă pește".
„Noi toți suntem geografic și cultural europeni, foarte mulți confundă un pașaport vișiniu cu valorile europene. Este foarte greu să definești ce înseamnă a fi european și a fi european în Olanda e un pic diferit de ceea ce înseamnă să fii european în Franța sau în Marea Britanie. Asta și înseamnă, de fapt, a fi diferit, dar a trăi în același spațiu, având aceleași valori", menționează expertul în comunicare.
„Noi ne-am obișnuit să căutăm vinovați, dar sper că printr-o educație normală și corectă, lucrul acesta va dispărea. O sintagmă genială care mie îmi place, cu care se încheie orice eșec în Moldova este „Așa s-a primit", remarcă Cristian Saulea.
Mai multe despre protagonist aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea", lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1867
- Populația:
- 51 locuitori
Frasin este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 locuitori. Satul Frasin a fost întemeiat în anul 1867.
Comentarii
(0)