24 august 2015, 14:20 Personalități views 18937
Nelea Motricală: Acasă ai mai multă libertate de acţiune
24 august 2015, 14:20 Personalități views 18937

Nelea Motricală: Acasă ai mai multă libertate de acţiune

Nelea Motricală este o tânără din Chişinău, care, odată cu absolvirea liceului în 2005, a ales Olanda pentru a-şi continua studiile. A făcut Facultatea de Business şi Administrare la Universitatea Erasmus din Rotterdam. După absolvire, în 2010, a revenit în Republica Moldova şi a pus pe roate o afacere proprie în domeniul turismului. Acum activează la un Centru de dezvoltare şi susţinere a antreprenorilor. Ce a făcut-o pe Nelea Motricală să se reîntoarcă în Moldova aflaţi din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea", lansată de postul public de televiziune Moldova 1.

„Am avut ideea și provocarea să rămân acolo, mă gândeam să continui să fac masterul. Doar că atunci când am revenit, atât părinții mei, cât și dragostea de atunci, am înțeles că mai e ceva ce mă ține de Moldova. Moldova are o perspectivă foarte bună, e posibil să crești, pe piața Europei e mai greu să crești, deoarece acolo concurența e mult mai mare, cam toate nișele sunt ocupate. Și atunci, dacă începi propria ta afacere e mult mai greu să crești, doar dacă vii cu o inovație. Dacă te înveți să faci afacere în Moldova, la sigur că o să îți fie mult mai ușor în Europa, pentru că deja ai o imunitate pentru anumite chestii", a opinat antreprenoarea.

Tânăra e de părere că fiecare țară are neajunsurile sale, dacă aici avem unele neajunsuri, în altă parte identificăm alte neajunsuri. „Mi-am dat seama că nu există o țară perfectă, pentru mine e șocant că lumea nu înțelege că acasă la tine ai parte de mai multă libertate, deoarece se vorbește limba pe care o vorbești și cei din jur te înțeleg. Ai mai multă libertate de acțiune, pe când în străinătate, oricât de bun nu ai fi, ești privit diferit".

„Cred că este un pic de confuzie în ceea ce percepem noi european: libertate, democrație. Cred că înainte de toate de a fi european, trebuie să fii om responsabil și cu un înalt grad de cultură. Nici 50 la sută din populație nu ies la alegeri, în Germania rata de ieșire la vot este de 95%, este oare de asta că sunt europeni sau pentru că le pasă de țara lor?", se întreabă protagonista.

„În Europa am găsit mai multă responsabilitate, conștientizarea faptului că schimbarea se face de la tine, dar nu am găsit căldura sufletească și prietenia pe care o găsim în Moldova. Important e să rămânem ce suntem ca națiune, să nu ne uităm valorile noastre și să îmbunătățim ce e posibil. Aș vrea să reușim să rămânem o țară independentă, dar să reușim să aducem la putere oameni care o să aibă valori ale națiunii și nu doar valori personale. Vreau o țară unde copiii mei să se bucure că au rămas aici, sper ca în anii care vin să fie un nou început", a spus în încheiere Nelea Motricală.

Mai multe despre protagonistă aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea", lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1476 locuitori

Alexăndreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heciul Vechi, Țipletești, Țiplești, Alexăndreni, Grigorești. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 46 km de oraşul Sîngerei şi la 148 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Alexăndreni a fost întemeiat în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.