|
Floristul din Moldova care a impresionat o lume întreagă!
Dmitrii Țurcan este floristul originar din Republica Moldova care a reușit să impresioneze o lume întreagă. A lucrat pe parcursul a opt ani în Italia, Milano, iar acum este stabilit în orașul Baku din Azerbaidjan. Lucrările sale sunt prezente la unele dintre cele mai importante evenimente de pe mapamond. Printre acestea se numără și Jocurile Europe de la Baku 2015, inclusiv concertul de deschidere susținut de Lady Gaga.
Bani.md a discutat cu Dmitrii și vă prezintă în continuare povestea acestuia, una impresionantă.
Dmitrii Țurcan s-a născut în capitala Republicii Moldova, în Chișinău și a crescut în familia unor grădinari. Bunicii și părinții acestuia s-au ocupat toată viața cu creșterea florilor. Se poate spune că de la naștere Dmitrii a fost înconjurat de flori.
Dmitrii Țurcan: „Nu uita de unde ai pornit"
A început să practice floristica de la vârsta de 15 ani, atunci când a început a învăța de la unul dintre cei mai cunoscuți meșteri din acest domeniu din țara noastră, Stepan Zaharovici Cara, care lucrează și astăzi la florăria de pe strada Bodoni. Acestei persoane Dmitrii îi mulțumește foarte mult, în special pentru cunoștințele de bază care i-au fost oferite. Își dorește că acest domeniu să reprezinte un interes mai sporit printre tinerii din țara noastră și le propune celor interesați să învețe pe cât de mult posibil de la Stepan Zaharovich.
Chiar și după ce a fost admis la facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea de Stat din Moldova, neînțelegând la acel moment că domeniul floristicii poate fi unul de perspectivă.
Atunci o specialitate precum „floristica" nu era nu doar în Moldova, dar și în întreg spațiul post-sovietic. În acea perioadă trebuia să înveți singur: să cauți literatură, un meșter care să îți poată transmite măiestria sa.
A avut de mai multe ori ideea de a renunța la această activitate, dar „a înțeles că aceasta este ceea ce îi place mai mult să facă", povestește Dmitrii.
Ulterior, Dmitrii a studiat în școlilor europene de floristică, cursurilor și master-class-urilor floriștilor renumiți din Rusia și Italia. Obținând cetățenia Italiei, acesta a și deschis o companie în orașul Milano.
În prezent, Dmitrii Țurcan este cel care oferă instruire persoanelor interesate. De exemplu, în zilele următoare acesta va pleca la Moscova, unde va ține un seminar alături de colegul și prietenul său, florar și el originar din Moldova, Slava Rosca.
Pianul cântăreței Lady Gaga la ceremonia de deschidere a Jocurilor din Baku a fost împodobit cu mai mult de două mii de flori
Dmitrii Țurcan, numit de presa din spațiul post-sovietic, unul dintre cei mai cunocuți floriști ai Azerbaidjanului, a împodobit cu flori pianul cântăreței Lady Gaga, și a creat, împreună cu floriștii pe care i-a instruit de la zero, buchetele pentru cei 250 de premiați ai Jocurilor Europene de la Baku.
„Potrivit scenariului, interpretarea piesei de către Lady Gaga trebuia să dea naștere vieții". Povestește Dmitrii. A fost invitat să ornamentez pianul cu mai puțin de două zile înainte de marele eveniment. Condițiile puse erau o provocare: florile trebuiau să reziste un timp îndelungat sub razele directe ale soarelui, nu era posibil să se folosească apă pentru că trebuia evitat la maximum riscul de a cădea vreo picătură în interiorul instrumentului muzical".
Într-un final, compoziția a fost una impresionantă, însă și consecințele au fost pe măsură. Dmitrii s-a ales cu insolație.
Buchetele înmânate premianților de la JocurileEuropene de la Baku
Buchetele înmânate câștigătorilor competițiilor de la Baku aduc noroc, simbolizează memoria și caracterul sportiv. Cel puțin așa reiese din componența compozițiilor floristice.
„Condițiile puse de organizatori constau în faptul că florile trebuiau să fie reprezentative pentru zona în care au avut loc jocurile europene. De asemenea, era nevoie a florile să fie rezistente ", povestește Dmitrii.
Un element care a făcut aceste buchete să se deosebească de toate celelalte care au fost înmânate vreodată sportivilor, a fost fructul de rodie – simbol al Azerbaidjanului. Fructele au fost importate din Peru, așa cum în Azerbaidjan aceste fructe erau încă foarte mici, nefiind coapte.
Nu au lipsit nici crenguțele de fistic care simbolizează bogăția.
Recomandare pentru tineri
Dmitrii Țurcan le recomandă tinerilor care își doresc o carieră în acest domeniu să o facă cu suflet, să învețe și să deprindă măiestria.
Potrivit lui, este posibil să devii o persoană recunoscută la nivel internațional oricând, important este să depui efort și silință.
În continuare puteți vedea impresionantele creații ale lui Dmitrii Țurcan.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 2734 mii locuitori
Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.
Comentarii
(0)