|
Veaceslav Savan - medicul moldovean, care a decis să profeseze acasă
Veaceslav Savan este singurul doctor din Republica Moldova care deţine o diplomă europeană în Anestezie şi Terapie Intensivă. Calificările obţinute i-au deschis uşile clinicilor de top din Europa, însă, Veaceslav a decis ca în 2011 să revină în ţară. Ce l-a făcut pe protagonistul nostru să se reîntoarcă în Republica Moldova, aflaţi din materialul realizat în cadrul Campaniei „Europa în Ţara Mea", lansată de postul public de televiziune Moldova 1.
Veaceslav Savan a efectuat stagii în trei spitale din Franţa. Ulterior, şi-a continuat studiile de rezidenţiat la Centrul Spitalicesc Universitar din Grenoble, unde câţiva ani mai târziu a fost angajat în cadrul serviciului de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiovasculară şi Toracică. A urmat studii postuniversitare la Bruxelles, iar în perioada 2012-2013, a luat lecții de la specialiști notorii din Austria, Belgia și Olanda.
„Primele luni când am plecat au fost foarte grele, din mai multe puncte de vedere: social, bariera lingvistică, să înveţi o limbă străină aici este altfel decât atunci când comunici pe loc. Apoi, din punct de vedere social, pentru că eşti singur printre străini, nu ai prieteni, familia este departe, atunci încă nu era atât de bine dezvoltată comunicarea prin internet. Din punct de vedere profesional, acolo sunt alte medicamente, alte atitudini, pacienții, însă sunt tot atât de dificili. Ceea ce m-a bucurat și m-a ajutat foarte mult este atitudinea colegilor mei din străinătate. Ei m-au ajutat să învăț și să mă integrez în colectiv", a declarat eroul Campaniei „Europa în Ţara Mea".
Tânărul spune că principalul său scop era să descopere cu ce este diferită această materie, iar în răstimpul de patru ani de formare în străinătate, se gândea mereu cu nostalgie la problemele din sistemul medical de la noi și cum ar putea schimba starea de lucruri acasă, fără de a avea nevoie de foarte mulţi bani.
„Ce am remarcat şi m-a uimit e că totul este organizat, sunt legi, oamenii au frică de lege, există o ordine pe care fiecare o respectă. Asta îţi dă o doză de libertate, deoarece ştii care sunt drepturile tale, dar trebuie să îți respecţi şi obligaţiunile", a povestit interlocutorul.
„După ce am terminat stagiul, profesorul din Belgia m-a acceptat să facem o teză de doctor în comun. A fost o colaborare foarte interesantă, extrem de dificilă pentru mine, deoarece era o teză elaborată cu un profesor din străinătate, care trebuie să o fac în două limbi, în română şi în engleză, asta deşi eram mai mult vorbitor de limbă franceză. Era oportunitatea să fac nu doar medicină ca în Europa, dar şi ştiinţă ca în Europa. Din cauza aceasta și m-am întors, am finisat acest proiect cu succes. Iar colegii din Franţa mi-au propus un post de muncă ca să revin la ei, la care încă mă gândesc", remarcă Veaceslav Savan.
Protagonistul a povestit că după anii de formare peste hotare i s-a schimbat modul a gândi, de a-și organiza acțiunile, chiar şi familia sa îi părea puţin altfel.
„Cred că este foarte important ca tânăra generaţie să se formeze peste hotare, să înveţe corect cum se fac lucrurile, și să facă şi un schimb de experienţă. Este bine să vezi cum fac alţii, să compari cu ceea ce facem noi. Nu neapărat că cei din străinătate fac totul corect, ei pot şi să greşească. Din experienţa mea, mulţi străini au venit la noi în ţară şi vizitând spitalul în care activez au spus că au multe lucruri de învățat de la noi", a subliniat medicul.
Revenind în țară, Veaceslav s-a angajat în cadrul unei instituții medicale. La locul său de muncă, medicul încearcă să împartă din experiența sa occidentală cu colegii săi moldoveni. „Cred că încă nu am reuşit să fac totul acasă ca să pot să las şi să mă întorc în Franța", spune el.
„În Europa nu am întâlnit ca un medic să ia mită, în Europa am văzut curăţenie în cartiere, am văzut cum oamenii văd unde merg banii plătiți din impozite, taxa imobiliară. În Europa am văzut un respect în ceea ce privește șoferii şi pietonii, există un respect reciproc", afirmă Veaceslav Savan.
Întrebat ce înseamnă pentru el a fi european, medicul școlit în Occident a răspuns că a fi european înseamnă a fi liber, liber în acţiuni, liber de a lua o decizie. „Prima perioadă când am plecat, salariul m-ar fi motivat mai mult să rămân aici, după mai mulţi ani nu cred că salariul m-ar motiva să rămân. Apreciez modul lor de viaţă, valorile pe care le au oamenii acolo, nu este o tendinţă de a avea o casă şi trei mașini, majoritatea nu au casă, ei locuiesc în chirie și sunt fericiți. Ei sunt într-atât de bine organizaţi, pentru că în timpul programului de muncă își dedică tot timpul serviciului, iar după își dedică timpul familiei, odihnei, prietenilor", susține medicul.
Veaceslav Savan a subliniat că își dorește o Moldovă sănătoasă, unde legea este lege şi oamenii o respectă. „Şi legea nu înseamnă doar obligaţii pentru cetăţeni, dar şi drepturi pentru cetăţeni, pe care statul trebuie să le respecte", a spus în încheiere protagonistul.
Mai multe despre Veaceslav Savan aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea", lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1503
- Populația:
- 2885 locuitori
Roşu este un sat şi comună din raionul Cahul. Roşu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2885 de oameni. Satul Roșu a fost menționat documentar în anul 1503.
Comentarii
(1)В контексте заголовка слово "Родина" пишется с Большой буквы.