30 iulie 2015, 15:30 Personalități views 9273
Antrenorul de box care dă lumii sportivi de excepţie
Foto: trud7.md
30 iulie 2015, 15:30 Personalități views 9273

Antrenorul de box care dă lumii sportivi de excepţie

Nu a ţinut cont de sărăcie şi a crezut că şi în Moldova se poate face sport de performanţă. S-au apucat de antrenat tinerii şi i-a adus pe podiumurile europene. Vorbim despre cunoscutul antrenor din Grimăncăuţi, Petru Caduc, pentru care boxul este mai mult decât un sport.

Petru Caduc a reușit acum zece ani să înființeze o școală de box în satul natal. În acest timp, el a fost antrenorul a cel puțin 500 de elevi. Peste o sută dintre discipolii săi au s-au învrednicit de titlul de Campioni ai Republicii Moldova la box, iar alții s-au afirmat pe ringurile europene. Antrenorul nu se lasă învins de greutăți și spune că are planuri mari de viitor.

"Noi avem un proiect bun, în incinta acestei școli să se formeze condiții de trai, condiții de desfășurare a lecțiilor, o sală polivalentă și unde noi o să putem selecta copii talentați din Republica Moldova", a declarat antrenorul de box, Petru Caduc.

Deocamdată, în incinta școlii se pot caza doar sportivii care se pregătesc de campionate.

"Cam așa sportivii trăiesc. Nu sunt în luxuri, dar au strictul necesar. Aici e sala de forță, unde sportivii , dar chiar și tineretul din sat vin la sala de forță care este pentru toate categoriile de mușchi. Când au timp liber, joacă șah, privesc televizorul. Aici e o mică cantină", a spus directorul şcolii de box, Svetlana Caduc.

Veaceslav Gojan este unul dintre discipolii lui Petru Caduca. Boxerul a obținut titlul de campion european în 2011 și a fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing.

"Secretul este Piotr Vasilievici, antrenorul meu, tatăl meu, pentru că m-a crescut de la zece anișori. Antrenorul m-am luat asupra lui cu munca, cu sufletul, cu prietenia care mi-a dat-o", a spus discipolul lui Petru Caduc, Veaceslav Gojan.

În ultimii trei ani, antrenorul a deschis filiale ale școalii de box în alte opt localități din raionul Briceni.

În total, în instituțiile sportive înființate de Petru Caduca se antrenează 150 de elevi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Moldova , sport , box , moldovenii , profesor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
424 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.