|
Regizorul Sandu Vasilache este omagiat, a împlinit 60 de ani!
Astăzi regizorul de teatru şi film, actorul de teatru şi cinema, scenaristul, pedagogul Sandu Vasilache împlinește 60 de ani.
Născut la 18 iulie 1964 în orăşelul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit facultatea de regie a Institutului de Arte „Gh. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1985 (clasa profesorului Ilie Todorov) şi facultatea de actorie a VGIK-ului la Moscova în anul 1989. Şi-a început activitatea în calitate de actor la teatrul „Luceafărul”. Printre rolurile jucate se numără: El din piesa „Banca” de A. Ghelman, bufonul din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare. Pe scena teatrului „E. Ionescu” a jucat rolul Martei în spectacolul lui V. Butnaru „Iosif şi amanta sa” precum şi rolul Dornei în „Pescăruşul” de A. P. Cehov. Jocul actoricesc al lui Sandu Vasilache se caracterizează prin dramatism lăuntric şi o plastică pronunţată.
În anul 1993 Vasilache creează Teatrul de Buzunar, unicul spectacol al căruia după romanul Ch. de Laclos „Relaţii periculoase” declara poziţia estetică originală a regizorului.
Pe parcursul anilor 1994-1999 a fost conducătorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu”, montînd spectacolele „O sută de ani de singurătate” după romanul lui G. Marches, „Amadeus” de P. Şefer, „Steaua fără nume” de M. Sebastian, „Ana Karenina” de L. Tolstoi, „Fraţii Karamazov” de F. Dostoevski. În centru compoziţiilor sale scenice regizorului se află fiinţă umană, aflată în conflict cu echilibrul mondial existent.
În anii 1999-2004 activează la teatrele din România „Odeon” şi „Comedia”. După revenirea la Chișinău montează spectacole la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, spre exemplu „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, la Teatrul dramatic rus „A. P. Cehov” ‒ „Ciudata Missis Savidge” de D. Patrick. Paralel este profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Începînd cu anul 2007 şi pînă în anul 2011 este regizo-şef al Teatrului dramatic rus „A. P. Cehov” de la Chișinău, unde montează spectacolele „Mariaj forţat sau Şcoala soţiilor şi soţilor” de J. B. Molier, „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, „Fraţii Karamazov” de M. Dostoevski. În anul 2009 montează spectacolul „Maria Сantemir ‒ ultima dragoste a lui Petru cel Mare” după piesa lui Ion Druţă. În acelaşi an apare pe ecrane filmul „Lupii şi Zeii” realizat după propriul scenariu la studioul „Moldova-film”.
În aprilie 2011 a fost numit în funcţia de Director General al studioului cinematografic „Moldova-film”.
I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova în anul 2009.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 261 locuitori
Bodeni este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Camenca și la 152 km de Chișinău. Populaţia satului Bodeni alcătuia 261 de oameni în anul 2004. Satul Bodeni a fost întemeiat în anul 1924.
Comentarii
(0)