19 noiembrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 173
Corneliu Popovici:
19 noiembrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 173

Corneliu Popovici: "Academia de Științe e vîndută pe bucăți"

Corneliu Popovici, fostul ministrul al Educației, a făcut o postare în rețelele sociale, în care menționează că, în prezent, "are loc un proces de distrugere a învățămîntului din țara noastră", notează Noi.md.

"Sîntem martorii unui proces de lichidare sistematică a învățămîntului și cercetării din Republica Moldova, mascat sub eufemismul „reformă de optimizare”. Ceea ce se întîmplă este, de fapt, o amplă operațiune de acaparare a bunurilor publice în beneficiul unor interese obscure.

Un exemplu recent în acest sens este scoaterea la vînzare a unui teren de 6,1 hectare situat în Chișinău, care a aparținut, pînă de curînd, Academiei de Științe a Moldovei. Prețul solicitat pentru acest teren este de 85 de milioane de lei, dar, avînd în vedere amplasarea și suprafața sa, valoarea reală ar putea fi mult mai mare.

Acest episod face parte dintr-un șir lung de acțiuni similare. Clădiri, terenuri și laboratoare, odinioară parte a infrastructurii educaționale și de cercetare, sînt scoase la mezat sub pretextul că „și-au încetat necesitatea menținerii în domeniul public”.

Este alarmant că autoritățile responsabile de educație și cercetare nu par să aibă o viziune pe termen lung pentru aceste sectoare vitale. În loc să investească în dezvoltarea lor, preferă să le desființeze treptat, sacrificînd interesul național în favoarea unor interese particulare {...}", s arată în mesajul fostului ministru.

Corneliu Popovici a mai evidențiat că urmările unei astfel de politici promovate de autorități "sînt grave și de durată".

"Pierdem nu doar clădiri și terenuri, ci și o parte din identitatea noastră națională, precum și potențialul de dezvoltare al țării".

Amintim că anterior ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat că pentru anul de studii 2024-2025, Ministerul Educației își propune să investească în sistemul educațional circa 1,3 miliarde de lei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
125 locuitori

Valea Verde este un sat din cadrul comunei Copanca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 125 de oameni. Satul Valea Verde a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.