|
Ivan Grec: „Victoria lui Alexandr Stoianoglo în alegerile din Moldova a fost un verdict politic pentru partidul de guvernămînt”
Victoria fostului procuror general Alexandru Stoianoglo în alegerile prezidențiale în Republica Moldova a devenit un verdict politic pentru conducerea de 4 ani a Maiei Sandu și a partidului de guvernămînt „Acțiune și Solidaritate”.
Această opinie a fost exprimată de un cunoscut omul de știință moldovean - istoricul, politologul, publicistul și activistul civic, Ivan Grec, relatează Noi.md.
Referindu-se la strategia și tactica campaniei electorale a lui Alexandr Stoianoglo, el a menționat că intenția sa de a participa la campania pentru alegerea președintelui Republicii Moldova a fost, personal, o decizie foarte dificilă pentru el din punct de vedere psihologic.
Alexandr Stoianoglo și-a anunțat intrarea în campania electorală în iulie 2024, după ce negocierile cu mai mulți lideri de partide pentru susținerea sa în alegeri în calitate de candidat independent au eșuat.
În ceea ce privește susținerea sa de către Partidul Socialiștilor și personal de către Igor Dodon, voturile exprimate pentru Alexandr Stoianoglo în primul tur au avut o coloratură socialistă de partid, în timp ce în turul doi au fost voturi date de către alegători candidatului independent și neafiliat la președinția Republicii Moldova.
După cum a remarcat Ivan Grec, în acele condiții politice interne în care Alexandr Stoianoglo a „fiert” înainte de anunțarea oficială a intrării sale în campania electorală, în opinia sa, nici nu se punea problema unei strategii sau tactici premeditate de desfășurare a acesteia.
Mai mult decît atît. Deși a fost etichetat drept „agent al Kremlinului” și a fost folosit continuu, mai ales în turul doi, pentru orice persoană imparțială era evident faptul că Alexandr Stoianoglo nu era omul Moscovei și, din acest punct de vedere, era în contradicție fundamentală cu poziția PSRM și a liderului său.
Iar în timpul campaniei electorale a devenit evident că Moscova era împotriva lui Alexandr Stoianoglo, susținînd coaliția de partide a lui Ilan Șor și a candidatului său. Cînd nu i s-a permis să participe la alegeri, oligarhul fugar a pus la cale mai mulți spoilere împotriva lui Stoianoglo.
„Cele spuse ne permite să tragem concluzia că Alexandr Stoianoglo a intrat în campania electorală cu scopul de a cîștiga alegerile prezidențiale. Aceasta a fost strategia sa, dar el nu avea nici o tactică, ca ansamblu de mijloace sau tehnici pentru realizarea ei”, a declarat omul de știință moldovean - istoric, politolog, publicist.
El a atras atenția asupra faptului că Alexandr Stoianoglo a intrat în lupta pentru președinție cu 8-10 luni mai tîrziu decît Maia Sandu, fără o echipă electorală proprie, fără sprijin politic și în condițiile unei atitudinii dușmănoase față de el a Maiei Sandu și a întregului sistem al puterii construit de aceasta. pentru campania ei electorală au lucrat toate organizațiile soros-iste din Moldova, precum și mass-media monopolizată de stat cu așa-numitul corp de jurnaliști finanțat de Occident.
După cum a subliniat Ivan Grec, în aceste realități geopolitice și politice extrem de nefavorabile, tactica candidatului la președinție Alexandr Stoianoglo nu putea fi decît Programul său electoral, adresat alegătorilor moldoveni. Acesta a fost prezentat de el în cadrul numeroaselor întîlniri cu alegătorii din satele, raioanele, orașele republicii, în interviul acordat jurnalistului Vladimir Soloviev și în cadrul unor emisiuni televizate.
Esența acestuia poate fi prezentată pe scurt după cum urmează: Președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om de stat imparțial din punct de vedere politic, independent de partide, un unificator al poporului țării, un apărător al drepturilor omului și al minorităților naționale, un garant al respectării Constituției și al implementării legilor, în primul rînd, de către organele de stat ale țării, al respectării de către acestea a principiului separării puterilor între organele legislative, executive și juridice. În politica internațională, Președintele este obligat să se conducă de principiul relațiilor de bună vecinătate și prietenie cu toate țările și organizațiile internaționale, stabilind relații pragmatice cu toate țările, reieșind din statutul neutru al țării, consacrat în Constituție și din interesele Republicii Moldova.
Acest program este conceput pentru a dezvolta Moldova și a îmbunătăți viața poporului său. În el nu există nicio clauză cu privire la dependența și subordonarea Moldovei față de actorii geopolitici și structurile lor.
„Acest lucru nu a convenit Bruxelles-ului, care are nevoie la Chișinău de o putere controlată de el. Prin definiție, Alexandr Stoianoglo nu a avut nicio șansă să fie pe placul liderilor UE. Dar poziția sa a fost ignorată și de Moscova, pentru că el a fost în favoarea cooperării, în interesele Republicii Moldova, atît cu UE, cît și cu SUA, România și Rusia. Moscova nu a avut și încă nu are o politică externă clară față de Moldova suverană”, a declarat istoricul, politologul și publicistul moldovean.
Potrivit lui, în același timp, Alexandr Stoianoglo, fără tactică și experiență de campanie electorală, avînd împotriva sa întreaga mașinărie a statului capturat și atitudinea negativă față de candidatura sa din partea actorilor geopolitici, a cîștigat alegerile pe interiorul țării în baza Programului său.
Nici referendumul privind modificarea Constituției nu a trecut cu succes în Moldova. Succesul său ar fi fost mai impresionant dacă Maia Sandu nu ar fi lipsit de dreptul de vot multe mii de alegători moldoveni din rîndul muncitorilor migranți din Rusia și Turcia, dacă nu ar fi desfășurat o campanie de intimidare a alegătorilor de pe malul drept al Nistrului sau nu ar fi organizat obstacole în calea votării alegătorilor transnistreni cu cetățenie moldovenească.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale alegerilor este susținerea candidaturii lui Alexandr Stoianoglo de către alegătorii moldoveni în interiorul țării.
Ivan Grec a subliniat că, în același timp, votul din 3 noiembrie a fost și un vot de protest împotriva Maiei Sandu, iar victoria lui Alexandr Stoianoglo pe teritoriul Moldovei a fost un verdict politic la adresa regimului dictatorial de 4 ani al acesteia și al partidului PAS din Moldova.
„Sînt curios să sflu cîți dintre ele aparțin moldovenilor. Dar, indiferent de numărul lor, datorită voturilor lor Alexandr Stoianoglo a cîștigat alegerile pe teritoriul Moldovei împotriva Maiei Sandu. Aceasta înseamnă că ei au respins politica ei xenofobă de campanie electorală și a susținătorilor ei”, a declarat omul de știință moldovean.
Potrivit acestuia, voturile de susținere primite de Alexandr Stoianoglo din partea alegătorilor moldoveni arată că, prin programul său electoral, el a cîștigat încrederea acestora, în pofida faptului că nu a reprezentat în alegeri națiunea moldovenească etnică.
„Poate fi considerat un astfel de vot al lor o tendință a mișcării lor sociopolitice spre acțiuni comune cu minoritățile naționale care recunosc identitatea etnică a moldovenilor și suveranitatea politică a statului moldovenesc? Și aceasta este și poziția poporului găgăuz din Moldova și a reprezentantului său Alexandr Stoianoglo”, a subliniat Ivan Grec.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1888
- Populația:
- 1473 locuitori
Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.
Comentarii
(0)