07 noiembrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1942
Doru Petruți despre votul diasporei: Asistăm la un proces în care există cetățeni de categoria întîi și de categoria a doua
07 noiembrie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1942

Doru Petruți despre votul diasporei: Asistăm la un proces în care există cetățeni de categoria întîi și de categoria a doua

Sociologul Doru Petruți, directorul general al companiei IMAS, specializată în studii sociologice, a exprimat critici față de modul în care guvernarea din Republica Moldova tratează cetățenii moldoveni din diaspora rusă și pe cei din regiunea transnistreană.

Potrivit acestuia, autoritățile au blocat intenționat accesul cetățenilor la vot, divizînd cetățenii în categorii privilegiate și dezavantajate.

„Podul de la Rîbnița, pe care veneau votanții din Transnistria, s-a blocat de două ori pe parcursul zilei, căutînd un pachet suspect. Alte secții de vot s-au închis pentru cîteva ore, iar acolo s-a tăiat și curentul. Este în mod clar o atitudine duplicitară, pentru că e evident cum actuala putere tratează votanții din Transnistria și diaspora din Federația Rusă, care este foarte numeroasă. Este vorba de sute de mii de oameni care sînt acolo și care au beneficiat de doar două secții de vot la Moscova”, a declarat Petruți.

Sociologul consideră că o astfel de abordare este inacceptabilă într-o democrație, unde cetățenii ar trebui tratați în mod egal, indiferent de locul în care trăiesc. „Cei care pleacă din Moldova nu pleacă de bine. Și cei din Rusia, și cei din Franța sau Italia pleacă tot din necaz și de nevoie. În mod clar, asistăm la un proces în care există cetățeni de categoria întîi și de categoria a doua. Asta nu are nimic de-a face cu democrația. Lucrurile sînt foarte vizibile: reducerea numărului de secții de vot din Federația Rusă a fost un lucru știut, opoziția nu a putut lupta foarte mult cu această decizie, dar vă imaginați – Rusia, care are 11 fusuri orare și doar 2 secții plasate în Moscova cu un număr limitat de voturi”, spune sociologul.

În legătură cu acuzațiile privind transportul organizat al votanților din Rusia către alte țări, cum ar fi Armenia sau Belarus, Petruți și-a exprimat scepticismul. „sînt costuri semnificative, iar deplasarea a cîtorva mii de oameni nu înseamnă nici 0,5% din totalul voturilor. S-a văzut și în rezultatul total pe diasporă că aceste cazuri nu au contat asupra votului. Însă nu impactul a fost important, ci faptul că au avut o temă pentru a-și mobiliza electoratul, deoarece diferența în Moldova dintre Stoianoglo și Sandu a fost, în mod real, semnificativ mai mare.”

Potrivit sociologului, echipa Maiei Sandu a mizat mult pe voturile din diaspora pentru a obține victoria. „Este o victorie amară. Deși la Chișinău există un oarecare entuziasm, acesta este mult mai redus decît în 2020. Echipa sa a trăit un stres enorm, deoarece nu existau exit-polluri care să ofere o imagine clară a evoluției votului. Speranța era ca diferența internă să nu fie prea mare, astfel încît diaspora să încline balanța în favoarea Maiei Sandu”, explică Petruți.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Doru Petruți , votare , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.