06 noiembrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1794
Doriți să primiți compensații? Fiecare gospodărie va trece mai multe filtre, vor fi verificate și pensiile
06 noiembrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1794

Doriți să primiți compensații? Fiecare gospodărie va trece mai multe filtre, vor fi verificate și pensiile

Corina Ajder, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a venit cu mai multe detalii tehnice privind realizarea Programului guvernamental de compensații la energie pentru sezonul rece 2024-2025, notează Noi.md.

Corina Ajder a menționat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) preia datele, pe care cetățenii le introduc în cererile pentru compensații, după care aceste date sînt analizate prin prisma a peste 11 baze de date deținute atît de Guvern, cît și de actori privați, cum ar fi birourile de credit sau furnizorii de energie.

"Acum sîntem la etapa de colectare a cererilor, etapă, care se va încheia pentru luna noiembrie în data de 28. Și ce se va întîmpla, începînd cu data de 29 a lunii noiembrie? Toate aceste cereri vor fi analizate prin prisma datelor deținute, de exemplu, de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). La partea de venituri, le vom analiza pe acelea indicate în cerere și le vom compara cu ceea ce cunoaște SFS despre fiecare gospodărie.

Vom verifica atît veniturile salariale, veniturile lunare, dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi: venituri din dividende, din închirierea unor apartamente, dacă există aceste situații, veniturile realizate de persoanele fizice prin diverse tipuri de activități, plăți de tip Royalty, deci o listă foarte lungă cu toate tipurile de venituri, pe care le cunoaște SFS. Și vom trece fiecare persoană, fiecare gospodărie prin aceste filtre pentru a înțelege care este situația veniturilor fiecăruia.

Scopul este să comparăm venitul declarat de cetățean în cerere cu venitul cunoscut și validat de stat, iar valoarea mai mare va fi cea, de care se va ține cont, a menționat secretarul de stat.

Totodată, Corin Ajder a precizat că MMPS are acces și la datele deținute de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

"Aici vorbim, în primul rînd, de pensii. Vom putea verifica exact, care e valoarea pensiilor și a indemnizațiilor, de care beneficiază fiecare gospodărie. Referitor la indemnizațiile pentru copii, acestea le verificăm pentru a le exclude din venit. Adică noi le identificăm, dar nu se ține cont la calcularea venitului unei gospodării de valoarea acestor plăți. Adică familiile cu copii mici sînt favorizate la calcularea compensației.

Verificăm și statutul de dizabilitate al fiecărei persoane. De ce? Pentru că o persoană cu statut de dizabilitate severă are cheltuieli mai mari decît o persoană, care nu are aceste dificultăți".

Persoanele, care vor dori compensații pentru sezonul rece, vor fi verificate și prin prisma datelor de la Agenția Servicii Publice (ASP).

"Avem o listă lungă cu date, pe care le verificăm pentru fiecare persoană. Vedem, dacă persoană e minor. Bineînțeles, un număr mai mare de minori într-o gospodărie înseamnă și cheltuieli mai mari pentru acea gospodărie. Și de acest lucru se ține cont atunci cînd se stabilește compensația.

Verificăm și adresa, vedem ca fiecare IDNP indicat în cerere să nu figureze și-n alte cereri. Pentru că nu poate aceeași persoană să figureze în mai mult de o singură cerere.

Avem deja colectate toate datele despre numerele de identificare a fiecărei gospodării, cunoaștem care sînt și gospodăriile debranșate de la energia termică.

Sînt tare multe date, trecem fiecare gospodărie, fiecare mebru al gospodăriei prin aceste filtre pentru a ne crea o imagine despre situația acestei gospodării".

Secretarul de stat a mai spus că există și alți factori importanți la stabilirea compensațiilor.

"Unu: valoarea proprietăților. Deci cîte proprietăți deține fiecare membru și care este valoarea acestora. Bineînțeles, dacă o familie, o gospodărie, deține un număr mare de proprietăți cu o valoare foarte mare acest factor influențează la decizia de acordare a compensației. Dacă o gospodărie are venituri foarte mari din dividende, trebuie să analizăm atent, dacă este cazul ca această gospodărie să beneficieze, în general, de compensații".

Corina Ajder a mai adăugat că se va verifica și consumul din anul precedent.

"Dacă o gospodărie a avut un consum extrem de mare, să zicem de 3 ori mai mare decît media unei gospodării din R. Moldova și are un venit foarte mic, la fel sînt situații care sînt analizate pentru a înțelege exact ce s-a întîmplat acolo și dacă această gospodărie trebuie sau nu să beneficieze de compensații".

Amintim că începînd cu 4 noiembrie, consumatorii casnici se pot înscrie în programul guvernamental „Ajutor la contor” pe platforma compensatii.gov.md pentru a primi compensații la energie pentru perioada sezonului rece 2024-2025, care include lunile noiembrie-martie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

compensatii , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
3371 locuitori

Mihailovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Mihailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3371 de oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.