29 octombrie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 1422
Valeriu Ostalep: „Moldova poate construi relații sănătoase cu Ucraina, România, UE și Rusia”
29 octombrie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 1422

Valeriu Ostalep: „Moldova poate construi relații sănătoase cu Ucraina, România, UE și Rusia”

Republica Moldova poate fi un stat suveran, fără stăpîni, și să construiască relații absolut normale, sănătoase cu Ucraina, România, Uniunea Europeană și Rusia, și trebuie să lucrăm în acest sens, dar asta depinde doar de cetățenii țării, de existența unei mase critice de oameni raționali.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El a menționat că pentru aceasta este nevoie de o masă critică de oameni raționali, începînd de la președinte, prim-ministru, Parlament, opoziție, societate.

„Doar atunci! Acesta nu este o poveste! Poți să lupți pentru interesele tale personale, intens, în interesele tale personale. Poți la un moment dat, la o etapă oarecare să ceri ajutorul cuiva și să-l primești. Dar tu îți trăiești viața de unul singur. Îți respecți singur interesele”, a subliniat Valeriu Ostalep.

Prin urmare, a spus el, Moldova, trecînd prin toate greutățile actuale, trebuie să înțeleagă și să învețe să gîndească critic.

Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe a spus că deja vede elemente de înțelegere.

Valeriu Ostalep a spus că de 8 ani spune că trebuie de rezolvat problema așa-numitei diaspore, pentru că i se pare greșit cînd oameni care nu locuiesc în Moldova, nu intenționează să locuiască în țara noastră, nu au nimic de-a face cu ea, sînt undeva în Canada, SUA sau alte țări, ne aleg conducerea, dar nu resimt rezultatele acestor alegeri.

„Asta este absurd!”, a menționat el.

Valeriu Ostalep a mai atras atenția asupra faptului că în Israel, Turcia, Portugalia și Grecia, care au trecut prin aceleași probleme ca și Moldova, au fost introduse reglementări speciale privind votul diasporei.

„Trebuie să avem un dialog public, astfel încît în Parlament să discutăm cîte 5 - 10 ore în direct avantajele și dezavantajele. Ca totul să fie sincer, corect, rezonabil. Pentru că există formule, de exemplu, nu ai voie să votezi dacă nu ai fost în țară de mai mult de un an, există formula dacă nu plătești taxe mai mult de 5 ani. Există formula - bine, votați, dar veniți aici ca să vă putem controla aici. Pentru că eu personal am îndoieli foarte mari după aceste alegeri, după toate fotografiile pe care le-am văzut și informațiile. Am dubii că nu au fost aruncări, și încă mari, de buletine în urne la ambasadele Moldovei, dar nu există posibilitatea de a verifica toate acestea”, a declarat Valeriu Ostalep.

Potrivit lui, Moldova a creat un mecanism de posibilă inserție prin așa-numita diasporă și trebuie de pus punct în această problemă.

„Pentru că următorul guvern, condiționat vorbind, urmînd această logică, ce, ar trebui, data viitoare să deschidă două secții pentru toată Uniunea Europeană și 125 în Rusia? Și să spună că acolo ar trebui să fi buncăre nucleare. Nu sînt buncăre? Ei bine, la revedere. Și aceasta este recomandarea SIS! Cine este SIS - nimeni nu știe. Nimeni nu știe nici cine a semnat. Este un cerc vicios. Va fi un alt președinte, aceste mesajele despre care vorbesc, următorul președinte ar trebui să dea astfel de semnale, să-și asume responsabilitatea pentru inițiative”, a declarat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , Ucraina , Romania , UE , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1640
Populația:
916 locuitori

Ordăşei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ordăşei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de oraşul Teleneşti şi la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916 oameni. Satul Ordășei a fost menționat documentar în anul 1640.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.