22 octombrie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 1340
Igor Mosiiciuc:
22 octombrie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 1340

Igor Mosiiciuc: "Cu un astfel de rezultat al referendumului, autoritățile moldovenești trebuie să ia o pauză și să prevină divizarea țării"

Avînd în vedere rezultatul referendumului constituțional din Moldova, practic 50 la 50, cu o marjă mică într-o parte, autoritățile Republicii Moldova, trebuie să oprească procesul de integrare europeană și să lucreze cu oamenii, să-i convingă de necesitatea de a trece la Uniunea Europeană, deoarece luarea unei decizii de a merge mai departe cu un decalaj atît de mic poate duce la o catastrofă, la ruperea și divizarea țării.

Opinie a fost exprimată în studioul Politeka Online de către politicianul și jurnalistul Igor Mosiiciuc, fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei de legislatura a VIII-a, relatează Noi.md

Astfel a comentat acesta, referendumul constituțional desfășurat pe 20 octombrie în Republica Moldova pe tema modificării Constituției în vederea stabilirii în legea supremă a cursului strategic al Republicii Moldova spre aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit lui, atunci cînd rezultatul referendumului este aproape 50 la sută la 50 la sută cu puțin într-o parte sau alta, nu se poate face nimic pentru că se va rupe și se va scinda țara.

"Cred că este logic ca autoritățile moldovenești să lucreze în continuare cu populația fie pentru a convinge oamenii de necesitatea de a merge în Uniunea Europeană, fie pentru ca oamenii să convingă autoritățile, prin schimbarea lor, că nu vor să meargă acolo", a declarat politicianul și jurnalistul, fost deputat al Radei Supreme din Ucraina.

El consideră că Moldova a inițiat referendumul constituțional pentru a nu repeta greșeala care a fost făcută în Ucraina, cînd subiectul a fost introdus în Constituție și a jucat un rol malefic.

"Acest lucru nu înseamnă că oamenii nu au susținut integrarea europeană în Ucraina. Dar înseamnă că voința poporului nu a fost demonstrată lumii, comunității mondiale și, în consecință, Federația Rusă a lansat o invazie de amploare în Ucraina, referindu-se la faptul că Ucraina a fost tîrîtă în NATO și UE de către parlamentari și nimeni nu a consultat poporul.

"Iată în Moldova, ei au decis să consulte poporul. Dar sfatul meu pentru Moldova, este ca să facă o pauză, este necesar să lucreze cu oamenii, este necesar să convingă oamenii, pentru că luarea unei decizii cu un decalaj atît de mic poate duce la un dezastru", a spus Igor Mosiiciuc.

Referindu-se la turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care va avea loc peste două săptămîni, el a menționat că va fi foarte interesant, pentru că nu va fi o plimbare simplă pentru Maia Sandu, iar dacă candidații opoziției se vor uni în jurul oponentului ei, Alexandr Stoianoglo, va fi foarte, foarte greu pentru ea.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1534
Populația:
863 locuitori

Grăseni este un sat din cadrul comunei Todireşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituiae 863 de oameni. Satul Grăseni a fost menționat documentar în anul 1534 cu denumirea Greceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.