22 octombrie 2024, 14:30 Realitatea moldovenească views 656
Moldovenii nu sînt împotriva Europei, da împotriva guvernanților „pro-europeni” ratați
22 octombrie 2024, 14:30 Realitatea moldovenească views 656

Moldovenii nu sînt împotriva Europei, da împotriva guvernanților „pro-europeni” ratați

Toată noaptea de duminică spre luni, mai ales după briefing-ul nocturn de un minut și jumătate al Maiei Sandu, care a afirmat ferm „vom aștepta rezultatele finale și vom reveni cu decizii, pentru că grupările infracționale, împreună cu forțele străine ostile nouă, au cumpărat 300 de mii de voturi”, rețelele de socializare s-au întrebat dacă președinta în acțiune se va hotărî la un fel de uzurpare și dacă rezultatele primului tur vor fi anulate.

Însă luni dimineață Comisia Electorală Centrală a anunțat că peste două săptămîni va avea loc turul doi, în care vor concura Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Înainte de apariție unor semne că rezultatele pot fi dezamăgitoare pentru autorități, un jurnalist de la unul dintre posturile de televiziune, care lucra la staff-ul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate, a spus într-una din includeri, că acolo se întind mese și se pregătesc cupele pentru șampanie. Dar de îndată ce au apărut primele rezultate ale numărării voturilor, banchetul a fost anulat urgent, asta din motive întemeiate.

Zile numărate înainte de alegeri, au fost publicate simultan mai multe sondaje de opinie, care arătau un tablou destul de favorabil pentru Maia Sandu. De exemplu, „Barometrul opiniei publice” de la IData i-a dat lui Sandu 29,5% din voturile cetățenilor deciși, în timp ce Renato Usatîi a ajuns pe locul doi cu 13,3%. Și ONG-ul WatchDog al lui Valery Pașa, care, după cum știți, în paralel luptă cu dezinformarea la Centrul pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării, în general susținea că Sandu învinge în primul tur. Ceea ce l-a uimit chiar și pe sociologul Doru Petruți, care a văzut multe la viața lui.

“Cu trei zile înainte de alegeri, ONG-ul WatchDog (Valeriu Pașa) împreună cu CBS-AXA au prezentat un sondaj, în care intenția de a o vota pe Maia Sandu era de 60,6% (!), iar ceilalți candidați erau mult în urma ei (rețineți, în sondajele de opinie se scrie de obicei „fără a ține cont de votul diasporei și al locuitorilor regiunii transnistrene” – nota red.). În aceste alegeri Sandu a luat 36,8% pe teritoriul Republicii Moldova. Adică, diferența este de +23,8% (!). În același timp, Alexandr Stoianoglo, care a ocupat locul doi, a fost subestimat în acel sondaj: i s-au dat 15,2%, iar la alegeri a luat 28,9%, diferența de apreciere este de 13,7%”, a scris Petruți pe rețelele de socializare a doua zi după scrutin.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.