07 octombrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1284
Stoianoglo: „Moldova trebuie să consolideze statutul de neutralitate permanentă”
07 octombrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1284

Stoianoglo: „Moldova trebuie să consolideze statutul de neutralitate permanentă”

Moldova trebuie să consolideze statutul de neutralitate permanentă a republicii la nivel legislativ.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md

Potrivit lui, acest statut va permite examinarea în alt mod a soluționării problemei transnistrene.

Alexandr Stoianoglo a precizat că menționarea statutului de neutralitate în Constituția Republicii Moldova nu este suficientă, menționînd că acolo sînt consacrate lucruri declarative care ulterior trebuie implementate în acte legislative concrete.

El a menționat că există un proiect elaborat demult privind neutralitatea permanentă, care descrie multe lucruri și procese.

„Și anume acest statut, care presupune statutul de nealiniere a Republicii Moldova, neparticiparea ei la niciun conflict, neamplasarea bazelor militare ale altor state pe teritoriul Republicii Moldova și o serie întreagă de alte chestiuni, ar trebui să fie atractiv atît pentru participanții la procesul de reglementare transnistreană, cît și pentru Transnistria din punctul de vedere al apropierii și soluționării acestui conflict”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a precizat că grupul operativ al trupelor ruse ar trebui să fie retras de pe teritoriul Republicii Moldova, iar acesta ar trebui să fie unul dintre subiectele de discuție cu conducerea Federației Ruse, mai ales că există acordurile OSCE de la Istanbul care prevăd retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

El a menționat, de asemenea, că susține transformarea misiunii de menținere a păcii de pe Nistru fie într-o misiune civilă, fie într-o misiune de poliție, deoarece nu vede necesitatea de a menține o prezență militară acolo.

„Da, atît timp cît există oficial un conflict acolo. Am putea să o asigurăm din contul unor misiuni civile. Nu văd nevoia de vehicule blindate, de personal militar între regiunea transnistreană și restul Moldovei. În opinia mea, aceste momente sînt deja depășite, nu avem niciun motiv să credem că Moldova sau Transnistria vor rezolva această problemă pe cale militară. În consecință, nu este nevoie de o prezență militară acolo”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.