|
Vitalie Levința: „Folosirea rețelelor Wi-Fi publice prezintă riscuri”
Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice comportă anumite riscuri pentru utilizatori și pot fi periculoase.
Despre acest lucru a declarat expertul în securitate cibernetică Vitalie Levința, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
El a spus că utilizarea Wi-Fi în locurile publice, mai ales acolo unde nu este securizat, este foarte periculoasă, deoarece datele noastre sînt schimbate.
Gadgetul dvs. în această situație se conectează la un router Wi-Fi, dvs. trimiteți pachete de informații prin el, apoi routerul le trimite furnizorului de internet, care vede tot ce urmăriți, tot ce tastați pe telefon, toate site-urile. Totul trece prin el ca un filtru. Routerul vede totul, poate că nu vede datele în sine, dar vede adresele. În același timp, dacă există un sistem destul de avansat, acesta poate citi toate datele, iar dacă anumite date nu sînt criptate și nu sunt protejate cu parole corespunzătoare, le poate citi în siguranță și le poate folosi mai departe”, a subliniat Vitalie Levința.
Potrivit acestuia, în această situație este foarte important de utilizatVPN - Virtual Private Network.
„Pretutindeni în locurile publice unde există Wi-Fi, ne conectăm la rețeaua securizată a organizației noastre. Îmi deschid computerul, mă conectez la Wi-Fi și pornesc imediat VPN-ul. Pentru routerul meu, aceasta este o singură conexiune, la o singură adresă IP - adică la rețeaua noastră. Și deja iau date de acolo, ele trec, dar sînt protejate, iar routerul nu le vede. Ele vin criptate, iar computerul meu le decriptează mai departe. De aceea, eu nu spun să nu folosiți deloc Wi-Fi-ul public, dar dacă și v-ați conectat la Wi-Fi public, încercați să nu folosiți informații foarte specifice, să nu accesați servicii bancare online, să nu transmiteți parole. Încercați să nu faceți asta. Dar pentru distracție – nu este nimic grev”, a declarat expertul în securitate cibernetică.
De asemenea, acesta a atras atenția asupra faptului că Wi-Fi-ul de acasă trebuie neapărat să fie protejat cu parolă, deoarece nu se știe ce se poate întîmpla.
„Un exemplu foarte simplu. Cineva din vecini a accesat Wi-Fi-ul dvs. sub fereastră, a intrat în rețea, a făcut unele lucruri ilegale, iar organele competente și victima, Internet-provider-ul și autoritățile au văzut că toate acțiunile au fost făcute de la acea adresă IP. Ei depun plîngere împotriva dumneavoastră. Ei spun că dvs. ați făcut acest lucru, iar ceea ce se întîmplă în continuare este o anchetă întreagă și probleme mari. Wi-Fi-ul de acasă trebuie protejat prin parolă și încercați să nu dați parola oricui”, a declarat Vitalie Levința.
Sursa:
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1965
- Populația:
- 89 locuitori
Şofranovca este un sat din cadrul comunei Cîşla, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cantemir și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 89 de oameni. Satul Şofranovca a fost înființat în anul 1965.
Comentarii
(0)