|
Corneliu Popovici: „Cineva dorește transformarea școlii într-un teren de luptă politică”
Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat acțiunile deputaților moldoveni din partea partidului de guvernământ care vizitează diferite licee din capitală și, în cadrul întâlnirilor cu elevii de clasa a XII-a, le vorbesc despre singura cale spre Europa pe care o consideră corectă pentru țara noastră și susțin că doar războiul Rusiei din Ucraina este de vină pentru toate problemele republicii, relatează Noi.md.
El a menționat că acest lucru contravine legislației în domeniul educației.
Într-un comentariu oferit pentru redacția Noi.md, fostul ministru subliniază că „personalul didactic are obligația explicită de a nu desfășura și de a nu permite propaganda politică în procesul educațional, în unitățile de învățămînt, precum și de a nu implica elevii și studenții în acțiuni politice”.
Fostul ministru atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică acest tip de activități în școli.
Implicarea elevilor și profesorilor în activități politice, potrivit lui Corneliu Popovici, poate genera o serie de probleme grave: „Consumă timp și energie care ar putea fi investite în activități didactice, avînd un impact negativ asupra calității actului educațional.” De asemenea, el avertizează că aceste acțiuni „constituie o încălcare a legislației în vigoare, ceea ce poate atrage sancțiuni legale atît pentru profesori, cît și pentru instituții.”
Pe lîngă aspectele legale, Popovici atrage atenția și asupra efectelor negative asupra mediului școlar: „Generează dezacorduri și conflicte între elevi, părinți și personalul didactic” și „Conduce la polarizare și la crearea unui climat de tensiune în comunitatea școlară”. Acesta subliniază și faptul că astfel de acțiuni „subminează și erodează încrederea părinților și elevilor în școală și în sistemul educațional.”
În concluzie, Corneliu Popovici avertizează că este esențial ca atît profesorii, cît și funcționarii din minister să respecte legea și să evite orice implicare politică în școli: „Este esențial ca elevii, profesorii și instituțiile de învățămînt să respecte principiile fundamentale ale educației și să evite implicarea în activități politice, pentru a asigura un mediu de învățare sigur, obiectiv și favorabil dezvoltării personale a elevilor.”
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1501
- Populația:
- 2138 locuitori
Ivancea este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brăneşti, Ivancea și Furceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2138 de oameni. Satul Ivancea a fost menționat documentar în anul 1501.
Comentarii
(0)