|
Andrei Muntean: „O ordine mondială ca atare astăzi nu există”
O ordine mondială ca atare astăzi nu există.
O astfel de opinie a exprimat diplomatul Andrei Muntean, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandr Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
Potrivit acestuia, în primul rînd, pentru că țările nu știu ce fel de legi ar trebui să fie în această ordine și, în al doilea rînd, evenimentele din ultimul deceniu au arătat că țările nu reușesc să ajungă la o anumită armonie, la un echilibru al forțelor geopolitice și la înțelegerea intereselor naționale sau politice ale fiecăreia.
Diplomatul a subliniat că acest lucru este destul de regretabil, deoarece globalizarea a fost proclamată în principiu ca un sistem de egalitate politică universală, dar s-a dovedit a fi o utopie și, din păcate, vedem acest lucru în exemple politice concrete în diferite țări.
Andrei Muntean a explicat că, în principiu, conceptul de dreptate în politică și diplomație este un lucru destul de utopic.
„De ce? Pentru că eu am dreptatea mea, altcineva poate avea o altă dreptate. Iar pe oamenii care nu sînt la putere, pe cetățenii obișnuiți îi interesează în primul rînd dreptatea de zi cu zi, pentru ca drepturile lor să nu fie încălcate, să aibă posibilitatea de a realiza acele planuri și idei pe care le au, să aibă posibilitatea de a se proteja și de a se realiza”, a spus el.
Referindu-se la conceptul de dreptate ca instrument de interacțiune între țări, diplomatul internațional a subliniat că aici situația este și mai gravă, deoarece totul depinde de înțelegerea culturală istorică a cuvîntului dreptate.
„Deci, mai devreme existau declarații despre jefuirea jefuitorilor, dar acum, în foarte multe țări, oricît de autoritare, democratice și așa mai departe s-ar numi, din păcate, există conceptul de dreptate, care poate fi explicat într-un mod atît de simplu: dacă eu am furat de la ei, este bine, iar dacă ei au furat de la mine, este rău. Iată așa dreptate. Ea este periculoasă și nu permite societății să se dezvolte în direcția în care sentimentul de dreptate va domina treptat și va fi împărtășită de cît mai mulți cetățeni”, a declarat Andrei Muntean.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 719 locuitori
Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.
Comentarii
(0)