10 septembrie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 853
Boris Șapovalov: „Stataliștii sînt întotdeauna în favoarea integrității Republicii Moldova”
10 septembrie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 853

Boris Șapovalov: „Stataliștii sînt întotdeauna în favoarea integrității Republicii Moldova”

În prezent, procesul de reglementare transnistreană este practic înghețat, iar declarațiile autorităților moldovenești privind posibila aderare la UE fără regiunea transnistreană nu denotă interesul acestora pentru soluționarea reală a conflictului de pe Nistru, însă Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să facă pași unul spre celălalt și să soluționeze problemele existente în diferite domenii în beneficiul cetățenilor.

Această opinie a fost exprimată de istoricul și politologul, doctor în filosofie Boris Șapovalov, relatează Noi.md.

El consideră că dacă autoritățile moldovenești ar fi fost foarte interesate de soluționarea conflictului transnistrean, care durează de mai bine de 30 de ani, probabil ar fi ajuns la un acord, ar fi căutat anumite căi și abordări pentru rezolvarea acestei probleme vechi.

„Dar, din păcate, noi nu vedem acest lucru. În opinia mea, deja de vreo 5 sau 4 ani, procesul de negocieri dintre autoritățile moldovenești și conducerea regiunii transnistrene a fost înghețat”, a declarat Boris Șapovalov.

Potrivit lui, în ultimul timp unii politicieni moldoveni, în special reprezentanții partidului de guvernămînt „Acțiune și Solidaritate”, guvernul, administrația prezidențială și majoritatea parlamentară spun în declarațiile lor că Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără Transnistria. Iar unioniștii de la bun început, după prăbușirea Uniunii Sovietice, au spus constant că malul drept al Moldovei se poate uni cu România fără regiunea transnistreană și, în principiu, acum putem și fără ea.

Istoricul și politologul a menționat că, din păcate, în discursurile mai multor înalți oficiali europeni din ultimele luni a fost vehiculat mesajul privind posibila aderare a Republicii Moldova la UE.

„Adică, această opțiune este undeva pe ascuns și aparent analizată și asumată, ceea ce, desigur, este foarte regretabil. Pentru că stataliștii, cei care se consideră cu adevărat patrioți ai statului moldovenesc, sînt întotdeauna în favoarea integrității Republicii Moldova în interiorul granițelor Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și sînt în continuare interesați de soluționarea conflictului, de reintegrarea celor două maluri ale Nistrului și de rezolvarea problemelor litigioase”, a declarat Boris Șapovalov.

El consideră că, din păcate, actuala conducere a Republicii Moldova nu este interesată de o soluționare reală și echitabilă a conflictului transnistrean, ținînd cont de interesele locuitorilor din Transnistria.

În același timp, după cum a subliniat istoricul și politologul, orice conversație și dialog între cele două părți aflate în conflict este întotdeauna mai bun decît orice conflict militar armat. Mai ales că vorbim despre un popor care trăiește pe malul drept și cel stîng al Nistrului.

Potrivit acestuia, în general, poporul nu are nimic de împărțit aici. Dar este clar că există unele ambiții ale reprezentanților oficiali de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Dar dialogul este întotdeauna necesar, pentru că există o viață reală de zi cu zi a oamenilor. Oamenii circulă, oamenii se nasc, oamenii mor. Există rude pe malul stîng și pe malul drept al Nistrului. Ei locuiesc în așezări diferite. Oamenii studiază, oamenii lucrează, oamenii fac comerț. De aceea, bineînțeles, este necesar să convenim asupra unor chestiuni problematice și controversate, în primul rînd, în activitatea economică, în sfera socială, în sistemele de sănătate și educație și, bineînțeles, dacă încerci să-l înțelegi pe celălalt, să-i asculți poziția și să încerci cumva să rezolvi unele probleme în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, întotdeauna este mai bine”, a declarat Boris Șapovalov.

El a menționat că, din păcate, astăzi procesul de negocieri este înghețat, și este înghețat, în primul rînd, din partea moldovenească.

„Există o anumită încercare de presiune, o încercare de a limita activitatea economică a Transnistriei, o încercare de a provoca anumiți factori destabilizatori în viața socială și economică a locuitorilor regiunii transnistrene. Din păcate, acestea se constată. Aceasta este realitatea care există. Desigur, autoritățile moldovenești și autoritățile transnistrene ar trebui să încerce în continuare să facă niște pași de apropiere", a declarat istoricul și politologul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1534
Populația:
863 locuitori

Grăseni este un sat din cadrul comunei Todireşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituiae 863 de oameni. Satul Grăseni a fost menționat documentar în anul 1534 cu denumirea Greceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.