04 septembrie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 828
Energia solară cîștigă teren în Moldova
04 septembrie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 828

Energia solară cîștigă teren în Moldova

În Republica Moldova, energia solară a devenit o soluție tot mai populară pentru gospodării și afaceri, iar poveștile celor care au ales să investească în panouri fotovoltaice sînt o dovadă clară a beneficiilor pe care le aduce această tehnologie.

Bogdan Svetlicinii, un locuitor din Moldova, a devenit prosumator, în 2022, după ce a investit aproximativ 20.000 de euro în panouri solare. Prosumatorii sînt persoanele fizice sau juridice care nu doar consumă energie electrică, ci și o produc pentru uz propriu, injectînd surplusul în rețeaua națională, scrie bani.md.

„Energia produsă de panourile solare ne acoperă consumul pe tot parcursul anului, inclusiv pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. Înainte, facturile la energie electrică ajungeau pînă la 25.000 de lei, deoarece avem o casă mare. Acum, doar într-o lună din an, în perioada de iarnă, nu reușim să acoperim toate costurile de energie electrică și trebuie să achităm diferența”, povestește Bogdan.

Maria Bezer, antreprenoare, a trecut și ea la energia solară, determinată de costurile ridicate ale energiei electrice pentru afacerea sa.

„Am decis să instalăm panouri solare deoarece nu puteam acoperi costurile mari ale energiei electrice. Recent, am plătit doar 500 de lei pentru energie, în comparație cu sumele de 5-6 mii de lei pe care le achitam anterior. Suntem norocoși că am beneficiat de un program de sprijin în valoare de 18.000 USD, iar investiția totală a ajuns la peste 21.000 de dolari”, explică Maria, adăugînd că sprijinul a fost esențial în această perioadă de criză.

Costul instalării panourilor fotovoltaice în Moldova variază semnificativ în funcție de producătorul panourilor, tipul echipamentului auxiliar și lucrările de instalare. În medie, prețul se situează între 700 și 1300 de euro per kW instalat. Deși investiția inițială poate părea considerabilă, avantajele pe termen lung, atît în ceea ce privește economiile la facturile de energie, cît și contribuția la protejarea mediului, sînt evidente.

Aceste povești reflectă o tendință mai amplă în Republica Moldova, unde numărul prosumatorilor a ajuns la 5.559 la sfîrșitul trimestrului II din 2024, dintre care 4.193 sînt persoane fizice și 1.366 persoane juridice. Acești prosumatori au instalat panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 129 MW. Creșterea spectaculoasă a acestui sector se datorează în mare parte și mecanismelor de sprijin oferite de stat, cum ar fi contorizarea netă și facturarea netă, care permit prosumatorilor să compenseze consumul propriu de energie cu energia produsă și livrată în rețea.

Deși Moldova este încă departe de a se compara cu liderii mondiali în energie solară, cum ar fi China, cu o capacitate totală de 609 GW, sau Statele Unite cu 161 GW, progresul înregistrat în ultimii șase ani arată că și o țară mică poate face pași importanți spre un viitor energetic sustenabil.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Energia solară , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.