02 septembrie 2024, 23:00 Realitatea moldovenească views 861
Emoții de neuitat: Clopoțelul a anunțat începutul unui nou an școlar în Moldova
02 septembrie 2024, 23:00 Realitatea moldovenească views 861

Emoții de neuitat: Clopoțelul a anunțat începutul unui nou an școlar în Moldova

Astăzi în multe școli din țară a răsunat primul sunet, iar Gimnaziul din Cricova nu a făcut excepție. Viitorii absolvenți, care au revenit din vacanța de vară, au trecut pragul școlii cu emoții extrem de mari. Pentru elevii clasei a IX-a din gimnaziul nr. 77 acesta a fost ultimul lor „primul sunet”.

Elevii și-au împărtășit emoțiile cu Noi.md. Ei au povestit despre planurile lor după absolvire, unde își vor continua studiile și, desigur, au vorbit despre examenele care urmează.

Alexandr Cazacov, elev în clasa a IX-a:

„Clasa a IX-a este foarte importantă pentru mine, mai ales avînd în vedere noua lege, conform căreia vom susține examenele nu în școala noastră, ci într-o instituție din Chișinău, sub supraveghere video. Profesorii noștri nu vor fi prin preajmă. Sper foarte mult că voi reuși să trec examenele, la fel și colegii mei. Planurile mele pentru viitor sînt să termin școala cu succes și dervin programator”.

Arina Borta:

„Emoțiile sînt diferite: clasa a IX-a, emoții, examene, timpul a trecut foarte repede. Plănuiesc să termin clasa a IX-a, să merg la facultate și să continui să mă dezvolt personal.

Tesa Oselskaia:

„Emoțiile sînt foarte mari, pentru că este clasa a 9-a, ultimul careu în această școală. 9 ani au trecut atît de repede. Încă nu m-am hotărît unde voi merge după absolvire. Mă gîndesc la un colegiu, poate pedagogic sau de medicină. Sper că voi da cu bine examenele.

Directorul gimnaziului Evghenii Tentiuc a descris cum s-a pregătit școala pentru începerea anului școlar. Potrivit acestuia, datorită sprijinului autorităților municipale, copiii vor studia în condiții confortabile:

„Astăzi a răsunat primul clopoțel și sîntem foarte fericiți că anul școlar a început cu bine. Acest lucru a fost posibil datorită primăriei noastre, care ne sprijină, părinților și agenților economici, care au contribuit la crearea în școală a unei atmosfere confortabile, sigure și calde, favorabilă învățării.

În acest an, datorită finanțării din partea Primăriei Cricova și a Primăriei municipiului Chișinău, am reușit să implementăm un proiect de izolare termică a școlii. De asemenea, datorită unui fost elev al școlii, am finalizat reparația capitală a cantinei: am înlocuit podelele, pereții, am construit un nou tavan și iluminat. Acum în cantină este confortabil, nu este umed și este plăcut de luat masa”.
Evghenii Tentiuc a mai menționat că gimnaziul primește cu plăcere copii refugiați din Ucraina:

„Din 2022 primim în mod regulat refugiați din Ucraina. Au fost create toate condițiile pentru ei, astfel încît să nu rămînă în urmă cu programul de studii. Ei participă la cercuri și activități extracurriculare. Centrul de tineret din orașul Cricova, de asemenea, organizează programe speciale pentru refugiații ucraineni.

În plus, la gimnaziul nostru vin copii din familii vorbitoare de limbă rusă din localitățile învecinate, precum Stăuceni, Ciorăscu, Porumbeni și Pașcani. Acești copii sînt bucuroși să învețe la noi”.

Directorul gimnaziului a vorbit și despre planurile de viitor:

„În acest an școlar ne propunem să mai urcăm o treaptă în dezvoltarea cunoștințelor, grație profesionalismului pedagogilor noștri și sprijinului părinților. Ne dorim ca fiecare copil din școala noastră să aibă posibilitatea de a studia gratuit cu profesori buni și ne dorim ca acest an școlar să fie unul cu succes pentru toți. Peste 9 luni va răsuna ultimul sunet, iar dorința mea este ca un număr cît mai mare de elevi să primească diplome pentru rezultate excelente”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , 1 septembrie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
554 locuitori

Munteni este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cimișlia și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 554 de oameni. Satul Munteni a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.