28 august 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1190
Va merge oare Maia Sandu în alegeri ca independentă?
28 august 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1190

Va merge oare Maia Sandu în alegeri ca independentă?

Pe 21 august, cu 60 de zile înainte de alegeri, începe înregistrarea candidaților la președinție. Deja 17 persoane și-au anunțat intenția de a participa la cursa prezidențială. Jumătate dintre ele plănuiesc să candideze independent.

Este vorba despre Alexandr Stoianoglo, Andrei Năstase, Irina Vlah, Tudor Ulianovschi, Natalia Morari, Vasile Tarlev, Victoria Furtună, Alexandru Arsene și Ștefan Savițchi. Nu este exclus, că și Maia Sandu, președinta în acțiune, va decide să se înregistreze pentru participare în alegeri pe post de candidată independentă, nu înaintată de PAS.

PAS este totul?

Recent, în emisia unui post TV, fostul premier, liderul PLDM Vladimir Filat a spus că Maia Sandu se pregătește să se îndepărteze de partidul guvernant ”Acțiune și Solidaritate”. Filat a informat, că Sandu are un nou proiect politic cu fostul ministru de externe Nicu Popescu - inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”.

“Aceasta îi va uni pe toți cei nemulțumiți de guvernarea PAS, dar care încă o sprijină pe Sandu. Este vorba despre grupul “Cetățenii pentru Europa ” în frunte cu Nicu Popescu. Scopul principal al noului partid este realegerea Maiei Sandu ”, - a declarat ex-premierul. Mai mult, Filat susține că “Cetățeni pentru Europa” nu va fi unicul partid “pro-Sandu”: se lucrează și la crearea unei alte astfel de formațiuni politice, care va fi condusă de ministrul energeticii, Victor Parlicov.

Partidele lui Popescu și Parlicov vor trebui să înlocuiască partidul guvernant „Acțiune și Solidaritate”, de care președinta Maia Sandu se va îndepărta în viitorul apropiat. Și deoarece Parlicov va fi ocupat cu construirea partidului, sectorul energetic din guvern, potrivit lui Filat, va fi preluat de ministrul economiei Dumitru Alaiba.

Victor Parlicov a răspuns evaziv la întrebarea portalului Newsmaker dacă e sau nu adevărat. El nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația privind planurile de creare a noului partid: “Mă aflu deja într-o funcție politică și-s destul de implicat în ea. Cu privire la orice alte planuri politice, dacă vor exista, cu siguranță voi informa”. În ceea ce privește posibila sa demisie din funcția de ministru al energeticii pentru a construi un nou partid, la fel nu a răsunat nici da, nici nu: nu planific deocamdată, dar dacă va fi așa, nu va fi decizia mea...

Deși Vladimir Filat susține că “PAS a fost născut de Vladimir Plahotniuc, nu de mine”, pe mulți dintre adepții PAS și actualii funcționari i-a adus în politica mare anume el. Aceeași Maia Sandu, care a fost ministra educației în guvernul Filat și membră a Partidului liberal democrat ( lucru despre care a anunțat public la mitingul electoral al PLDM în septembrie, 2014). Sau Andrei Spînu, care era vicepreședintele PLDM. Așa că el încă mai are legături în cercurile partidului de la guvernare și în guvern, iar afirmația cum că Sandu se va distanța de PAS și că se creează două proiecte politice noi, este credibilă. Și, în principiu, această evoluție a evenimentelor era de așteptat: partidul Acțiune și Solidaritate a devenit prea toxic pentru Maia Sandu.

“Ar fi logic ca Sandu să candideze la alegeri independent, și nu fiind înaintată de PAS. De foarte multe ori, la diferite întruniri, lideri de opinie publică sau reprezentanți ai diasporei îi povestesc despre nemulțumirea față de guvernarea partidului ”Acțiune și Solidaritate”, despre acte de corupție și înaintează pretenții în adresa unor miniștri. Și pentru Maia Sandu e destul de dificil să combată aceste atacuri. Ea, desigur, încearcă să spună că nu există corupție, dar toți înțeleg totul. Prin urmare, dacă își propune clar un al doilea mandat, trebuie să sublinieze că PAS și Maia Sandu sunt lucruri diferite și să transfere toată vina și toate greșelile celor patru ani de guvernare asupra guvernului și parlamentului. Cred că am ajuns deja în faza, în care ar trebui să se îndepărteze și să se distanțeze de Partidul ”Acțiune și Solidaritate”, - spune analistul politic Corneliu Ciurea.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.