28 august 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 937
Criză acută de medici veterinari
28 august 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 937

Criză acută de medici veterinari

Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici veterinari.

În companiile de la stat şi private sînt cam 750 de specialişti, un deficit de 35 la sută, mai ales in zonele rurale, unde este cea mai mare nevoie.

In acest an, statul a reuşit să angajeze doar 13 tineri absolvenți ai facultăților de profil. Autorităţile speră că indemnizația unică de aproape 200.000 de lei, care se oferă din acest an, va atrage mult mai mulţi tineri pentru a se angaja la sate, transmite tvrmoldova.md.

Salariul mic şi infrastructura deficitară ar fi principalele cauze care fac neatractive profesia de medic veterinar, mai ales in mediul rural. Mai sînt insă și excepții.

Vladislav Zubrean, medic veterinar: „De mic copil am ajuns printre animale şi mai departe am mers să optăm pentru ca să avem specialistul nostru în familie. E foarte departe, dar sperăm că pe viitor se vor deschide ceva privat la noi în Soroca şi ne vom dezvolta”.

Un medic veterinar începător primeşte un salariu de aproape 11.000 de lei. Pentru a se putea întreţine, Vasile Invacov muncește în mai multe companii.

Vasile Invacov, medic veterinar: „Am în gestiune patru ferme de vaci pentru lapte, dintre care una e stînă de oi. Acum, recent, sînt angajat al circumscripţiei numărul doi Rezina. Din punct de vedere al salariului, da, este mic. Pe lîngă toate acestea, în timpul liber mai prestez servicii zooveterinare în teren”.

Statul acordă o indemnizaţie unică de 200.000 de lei celor ce vor să se angajeze în localitățile din Republica Moldova, excepţie Chişinăul şi Bălţiul. Nouă absolvenţi au depus recent dosarele pentru a beneficia de aceste facilităţi.

Alexandr Manciu, director adjunct, ANSA: „Vîrsta medie pe această profesie este destul de înaintată. Ca perspectivă şi ca un concept de stat ar trebui să luăm în calcul şi schimbul de generaţie în următoarea perioadă. Tinerii care absolvesc instituţiile foarte greu decid să revină înapoi în mediul rural. De ce? Pentru că şi ei au dorinţa de a avea acces la facilităţi: drumuri bune, apă”.

Tot astăzi, primii 13 medici veterinari, beneficiari ai acestui proiect, s-au întîlnit cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare și au primit certificatul cu prima tranşa de 68.500 de lei.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Următoarea perioadă va fi ca din farmaciile veterinare, trebuie să garantăm un control extrem de strict asupra tuturor medicamentelor de uz veterinar. Toate produsele pot fi achiziţionate din farmaciile veterinare în exclusivitate cu recetă primită de la medicul veterinar cu care ai contract şi se ocupa de tratamentul animalelor. În aşa mod noi introducem în Republica Moldova principiul european”.

În majoritatea satelor din R Moldova lipsesc medicii veterinari, iar în unele raioane, un singur specialist deservește chiar și pînă la 40 de sate. Asta în timp ce peste 30% dintre medicii veterinari sînt angajați în Chișinău. În raionul Rezina există doar un singur medic veterinar, iar în Soroca 10.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

medic veterinar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
549 locuitori

Regina Maria este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lugovoe și Regina Maria. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 549 de oameni. Satul Regina Maria a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.