07 august 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1143
„Mamă, ajută-mă!”: Moldova este inundată de un val de pungășii telefonice
07 august 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1143

„Mamă, ajută-mă!”: Moldova este inundată de un val de pungășii telefonice

Zeci de milioane de lei ale cetățenilor creduli ai Moldovei s-au pomenit în plasa pungașilor telefonici, care folosesc o schemă simplă de amăgire, foarte extinsă în ultimul timp în spațiul post-sovietic, dar și într-un șir de țări europene, cum ar fi Germania sau România.

«Am suferit un accident, am nevoie de bani» sau pur și simplu «mamă, ajută-mă!» - asta au auzit în ultimele luni sute de cetățeni ai Moldovei. Oamenii semnalează o activitate nemaivăzută a escrocilor: aceștia telefonează, în fond, persoane în etate, la numărul urban de telefon fix. Majoritatea reușesc să priceapă minciuna, dar există și cei, de la care afaceriștii au reușit să estorcheze sume solide. Oamenii legii recomandă: cum numai în discuția cu un necunoscut apare fraza că trebuie să plătiți bani – închideți și luați legătura cu rudele, pentru a vă convinge că totul este în regulă.

Foarte inventivi, pungașii își îmbunătățesc mereu metodele și schemele de înșelăciune. În același timp, oricine nu respectă regulile simple de siguranță, poate suferi în urma lor. Dacă nu te lași panicat și verifici imediat cuvintele apelantului, îți poți salva economiile și nervii. Este important să-i informați pe cei dragi, rudele, în special cele în etate, despre noile „capcane” telefonice, pentru ca să nu devină victimele răufăcătorilor.

Schema «clasică»

În ultimul timp, cetățenii din întreaga țară au început să se confrunte din ce în ce mai des cu o nouă schemă (mai degrabă, cu reîntoarcerea celei vechi) de fraudă „clasică”: la telefon, atacatorii se prezintă ca fiind ofițeri de poliție sau lucrători medicali, și susțin că una dintre rudele apropiate ale persoanei, chipurile, a încălcat legea. De cele mai multe ori, motivele includ provocarea unui accident, deținerea de arme sau droguri, vătămarea corporală gravă și chiar crima. Sau, escrocii raportează că o rudă a suferit un accident și are nevoie urgent de o intervenție chirurgicală.

Uneori, cu o rugăminte similară telefonează însuși «fiul» sau «fiica», și dacă apare întrebarea ce e cu vocea, spun că și-a fracturat maxilarul, buzele sau numește alte motive. Deseori spectacolul este jucat pe roluri: la început, o persoană dragă cere ajutor, iar apoi așa-numita asistentă sau ofițerul de ordine se alătură conversației. Escrocii propun să fie „răscumpărat” cazul penal sau transferată o sumă semnificativă de bani pentru a salva viața unei rude. Dacă persoana este de acord, la ea vine un curier după bani. Deși pungașii preferă banii în numerar, ei acceptă și transferuri bancare. Uneori, suma este de zeci de mii de dolari sau euro.

De fapt, nu este o metodă nouă – au folosit-o și anterior, cu mulți ani în urmă. Atunci escrocii îi sunau pe cetățeni și le spuneau că copilul lor ar fi suferit un accident sau ar fi fost reținut de serviciul de control al drogurilor și se află acum la poliție. Și cereau bani pentru a „salva” copiii.

În Moldova, această schemă a devenit cea mai obișnuită formă de fraudă anul trecut, iar numărul apelurilor a crescut semnificativ în ultimele luni. Și deși aceste cazuri deseori devin publice, există totuși oameni care cad în plasă. Numai în prima jumătate a anului 2024, 137 de persoane au apelat la poliție, fiind înșelate cu un total de peste 20 de milioane de lei. Cu toate acestea, există mult mai multe încercări: în fiecare zi zeci de persoane contactează Serviciul Unic de Urgență 112 pentru a raporta frauda telefonică.

Infractorii din spatele acestei scheme au devenit extrem de activi pe malul stîng al Nistrului. În ultimele luni, sute de pensionari au anunțat polițiștii locali despre apelurile, prin care se cer bani pentru „închiderea unui dosar penal”. Cu toate acestea, în Transnistria, conform datelor oficiale, nimeni nu a devenit victima răufăcătorilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

telefon , escrocherie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
803 locuitori

Mihailovca este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Sîngerei și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.