28 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 943
Corneliu Popovici, despre consolidarea Ministerului Educației:
28 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 943

Corneliu Popovici, despre consolidarea Ministerului Educației: "Se creează impresia că cineva joacă șah singur cu sine"

"Prima impresie, care se creează, ținînd cont de modificările la cadrul normativ, este dorința de a institui un control politic asupra sistemului educațional: să existe un control brocratic asupra cadrelor didactice, cadrelor de conducere". Declarația a fost făcută de către Corneliu Popovici, fostul ministru al Educației, în cadrul emisiunii "De facto", moderată de jurnalistul Corneliu Ciurea, notează Noi.md.

Corneliu Popovici s-a referit la inițiativa privind consolidarea și eficientizarea Ministerului Educației și cercetării (MEC).

Potrvit documentului, "majorarea cu 28 de unități a aparatului ministerului se va face, utilizînd unitățile de personal vacante din cadrul structurilor din subordinea MEC: de la Agenția Națională pentru Asigurarea Calității în Educație și Cercetare; ARTICO; de la Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, a școlilor sportive, precum și închiderea a 6 instituții rezidențiale etc, cheltuielile cărora vor fi acoperite prin redistribuirea mijloacelor financiare în limita alocațiilor totale aprobate".

În acest context, fostul ministru al Educației se întreabă care este componenta morală a acestei inițiative de consolidare a ministerului.

"Se mărește cu 30% numărul funcționarilor în minister. Pe contul cui se face această așa-numită consolidare? Anual, ea va costa bugetul statului 10 milioane de lei. Eu stau și mă gîndesc, oare merita să fie lichidate anumite unități de-ale profesorilor, să fie lichidate instituții de învățămînt pentru anumite categorii de copii cu scopul de a crea noi funcții pentru demnitarii de stat? {...}".

Fostul ministru a mai evidențiat că operează în expunerile sale strict cu prevederile din inițiativă.

"Noi nu interpretăm sau ne expunem opinia noastră, noi pur și simplu citim ce scrie în art. 46, 47 și 52. Or, acolo scrie că acele funcții, care anterior erau în atribuția agențiilor respective, sînt preluate de minister, ceea ce este anormal într-o societate democratică. Nu poate ministerul singur să evalueze instituția de învățămînt, singur să elaboreze metodologia, în baza căruia să fie elaborată (pentru că este conflict de interese). Se creează impresia că cineva joacă șah singur cu sine {...}".

Corneliu Popovici a precizat că, de fapt, prevederile acestei inițiative urmărește mai mult un scop politic.

"Prima impresie, care se creează, ținînd cont de aceste modificări la cadrul normativ este dorința de a institui un control politic asupra sistemului educațional; doi – să instituie un control birocratic asupra cadrelor didactice, cadrelor de conducere; trei – să existe un control asupra instituțiilor private din învățămîntul general.

Probabil, cineva și-a dat seama că aceste instituții private, care, la moment, sînt în jur de 22-23, au un buget de zeci de milioane de euro în fiecare an. Este un fel de preluare raider, s-au creat toate condițiile pentru chestia respectivă.

În unele licee, contractele de studii pentru elevi sînt de cîteva ori mai mari decît, de exemplu, contractul la universitate. De aceea cel mai mare business în învățămînt va fi făcut la nivelul învățămîntului general".

Anterior, redacția Noi.md a solicitat o reacție de la MEC vizavi de comentariile lui Corneliu Popovici în privința acestei inițiative, dar instituția nu a răspuns, deocamdată.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1468
Populația:
1663 locuitori

Ţareuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țareuca și Țahnăuți. Satul Țareuca este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1663 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1468.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.