|
Pe timp de caniculă, angajatorii pot modifica programul de lucru al salariaților
În condiții caniculare, angajatorul este obligat să ofere salariaților protecție împotriva riscurilor termice prin asigurarea acestora cu apă carbogazoasă salină și modificarea programului de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi maxime. În cazul încălcării acestor norme, unitatea economică riscă sancțiuni contravenționale de pînă la 20 mii de lei.
Șeful adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Igor Ciloci, a subliniat că angajatorii sînt obligați prin lege să respecte normele valabile în perioada caniculară.
„Agentul economic trebuie să asigure încăperi unde persistă balanța termică. Totodată, acesta urmează să ofere persoanelor apă carbogazoasă salină în volum de 2-4 litri zilnic.
La fel, angajații trebuie să fie dotați cu echipamente de protecție din materiale naturale. Poate fi modificat programul de muncă, astfel încît în perioadele cu temperaturi maxime ale zilei salariații să nu fie expuși riscurilor termice. Îndemnăm angajatorii să-și onoreze obligațiunile și să asigure condiții nepericuloase pentru angajați în perioada caniculară”, a spus Igor Ciloci, notează Noi.md cu referire la moldpres.
În cazul încălcării acestor norme, angajatorii riscă sancțiuni contravenționale. „Persoanele cu funcţie de răspundere riscă o amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale (5 000-10 000 de lei), iar persoana juridică de la 250 la 400 de unităţi convenţionale (12 500 - 20 000 de lei). Astfel, poate fi sancționat și angajatorul și unitatea economică. În cazul lezării drepturilor salariatului, acesta poate apela la Inspectoratul de Stat al Muncii, instituție în subordinea MMPS, care exercită controlul de stat asupra respectării cadrului normativ din domeniul muncii”, a afirmat Igor Ciloci.
Amintim că meteorologii au emis pînă pe 17 iulie Cod Roșu de caniculă.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 12667 locuitori
Sîngerei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Amplasat în nordul republicii, pe malul stâng al rîului Ciulucul-Mare, oraşul Sîngerei este situat la o distanţă de 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12667 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Sîngerei datează din anul 1586.
Comentarii
(0)