|
Victor Stepaniuc: "În școlile din Moldova nu trebuie studiată istoria unei alte țări"
În școlile din Moldova trebuie studiată disciplina „Istoria”, și nu „Istoria românilor și universală”, cum a inițiat Ministerul Educației. În țară trebuie studiată istoria națională - "Istoria Moldovei".
O astfel de opinie a exprimat cunoscutul politician și om de stat din Republica Moldova, doctor în istorie, fost deputat în Parlamentul RM de mai multe legislaturi, fost viceprim-ministru, membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, Victor Stepaniuc, relatează Noi.md.
Din spusele lui, în caz contrar se promovează dogmele anti-moldovenești și se provoacă dezbinări în societatea noastră. În același timp, nu-s luați în considerație cetățenii care se consideră moldoveni, reprezentanți ai minorităților naționale, specificul Găgăuziei și conflictul transnistrean.
Istoricul crede, că aceasta este o problemă ce poate fi rezolvată printr-un referendum, unde cetățenii vor fi întrebați ce fel de istorie ar trebui să fie predată copiii lor în școli.
„În toate țările se studiază istoria națională. Am pledat mereu pentru studierea istoriei Moldovei. Dar avem o țară unică, în care se studiază istoria unui stat străin. Istoria Moldovei ar trebui să fie piatra de temelie pentru poporul nostru. Acest lucru va ajuta la păstrarea identității, statalității etc.”, - notează fostul viceprim-ministru, amintind că denumirea poporului lipsește în Declarația de Independență și Constituția Republicii Moldova.
Victor Stepaniuc îndeamnă cetățenii să învețe propria istorie, să nu accepte orbește un singur punct de vedere, pentru că mulți factori determină complexitatea proceselor istorice, iar ideologizarea anumitor evenimente înseamnă a nega faptele documentate și a promova minciunile istorice.
„Istoria este știința interpretării. Acest lucru trebuie amintit , dacă este vorba despre evenimentele care au zguduit soarta poporului moldovenesc”, subliniază istoricul.
Reamintim că pe site-ul moldovenii.md la secțiunea "Noi, moldovenii" există informații detaliate despre limba moldovenească, istoria Moldovei și de ce nu sîntem români.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 36 locuitori
Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.
Comentarii
(0)