|
Victor Stepaniuc: "Denumirea poporului moldovenesc trebuie consfințită în Constituție"
Denumirea poporului moldovenesc trebuie consfințită în legea supremă a țării - Constituția, iar orice problemă de interes național trebuie rezolvată prin referendum.
O astfel de opinie a exprimat cunoscutul politician și om de stat din Republica Moldova, doctor în istorie, fost deputat în Parlamentul RM de mai multe legislaturi, fost viceprim-ministru, membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, Victor Stepaniuc, relatează Noi.md.
El a menționat că că problemele legate de identitatea națională nu sînt reflectate în mod corespunzător în Constituție și a făcut apel la politicieni și academicieni să recunoască realitatea istorică, considerînd că acesta ar putea fi primul pas spre găsirea unei soluții.
”Trăim într-o perioadă în care nu orice adevăr este spus. Unul dintre fundamentele Constituției este, de fapt, identitatea națională. Dacă citim, de exemplu, constituțiile statelor europene și ale fostelor republici sovietice, vom vedea că această identitate națională este consfințită în constituțiile lor. Probabil, avem un stat unic, care în loc de numele poporului scrie – poporul Republicii Moldova”, spune Victor Stepaniuc.
Potrivit fostului viceprim-ministru, omiterea acestui fapt esențial în Legea Supremă a țării și o asemenea ideologizare a moldovenilor cu idei străine de identitatea noastră, nu corespunde realității istorice.
”Ca om de știință, am citit toate sondajele, toate certificatele noastre de naștere de acum 660 de ani, inclusiv cele întocmite după recensămintele de după 1990, iar datele lor arată, că 63% din populație se consideră moldoveni. Astfel, noi trebuie să admitem, că ideile în curs de propagare, străine nouă, sunt minciuni. Noi, politicienii, oamenii de știință, trebuie să recunoaștem realitatea istorică și, indirect, dreptul moldovenilor la identitate națională. Recunoașterea realității este primul pas spre găsirea unei soluții”, subliniază Victor Stepaniuc.
El mai menționează, că în cazul unor divergențe în probleme fundamentale, rezolvarea lor se bazează pe procedura democratică numită referendum, care oferă cetățenilor țării posibilitatea de a-și exprima măcar uneori opinia.
”Dacă apar dispute și discuții, se propun soluții. Știința, în esență, este o reflectare a realității obiective. Și dacă nu reflectăm realitatea obiectivă din acest teritoriu, în acest spațiu, după 1812, după 1917, după proiectul de Constituție a Republicii Democrate Moldova, pe care nu-l dăm școlarilor și elevilor, dar care este un proiect foarte bun, atunci spunem jumătăți de adevăr. Trebuie să luăm exemplu de la alte țări și să învățăm să respectăm țara, oamenii”, spune fostul deputat.
Victor Stepaniuc mai subliniază că în problema creării unei națiuni distincte și puternice, este important să apreciem și să respectăm munca celor care au făurit adevărul istoric.
„Oamenii noi trebuie să respecte munca predecesorilor. Dacă nu ne respectăm buneii și tații, cum putem merge mai departe? Toată știința, toată înțelepciunea lumii moderne este construită pe filozofia generațiilor anterioare. Noi toți, foștii deputați, elita intelectuală, trebuie să înțelegem că trebuie să transmitem această țară copiilor noștri, care trebuie să vadă în noi exemple bune, indiferent de credințele lor. Ar trebui să existe întotdeauna un dialog, inclusiv un dialog științific”, menționează fostul viceprim-ministru.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443-1453
- Populația:
- 1187 locuitori
Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.
Comentarii
(0)