15 iulie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 239
Victor Stepaniuc:
15 iulie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 239

Victor Stepaniuc: "Denumirea poporului moldovenesc trebuie consfințită în Constituție"

Denumirea poporului moldovenesc trebuie consfințită în legea supremă a țării - Constituția, iar orice problemă de interes național trebuie rezolvată prin referendum.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul politician și om de stat din Republica Moldova, doctor în istorie, fost deputat în Parlamentul RM de mai multe legislaturi, fost viceprim-ministru, membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, Victor Stepaniuc, relatează Noi.md.

El a menționat că că problemele legate de identitatea națională nu sînt reflectate în mod corespunzător în Constituție și a făcut apel la politicieni și academicieni să recunoască realitatea istorică, considerînd că acesta ar putea fi primul pas spre găsirea unei soluții.

”Trăim într-o perioadă în care nu orice adevăr este spus. Unul dintre fundamentele Constituției este, de fapt, identitatea națională. Dacă citim, de exemplu, constituțiile statelor europene și ale fostelor republici sovietice, vom vedea că această identitate națională este consfințită în constituțiile lor. Probabil, avem un stat unic, care în loc de numele poporului scrie – poporul Republicii Moldova”, spune Victor Stepaniuc.

Potrivit fostului viceprim-ministru, omiterea acestui fapt esențial în Legea Supremă a țării și o asemenea ideologizare a moldovenilor cu idei străine de identitatea noastră, nu corespunde realității istorice.

”Ca om de știință, am citit toate sondajele, toate certificatele noastre de naștere de acum 660 de ani, inclusiv cele întocmite după recensămintele de după 1990, iar datele lor arată, că 63% din populație se consideră moldoveni. Astfel, noi trebuie să admitem, că ideile în curs de propagare, străine nouă, sunt minciuni. Noi, politicienii, oamenii de știință, trebuie să recunoaștem realitatea istorică și, indirect, dreptul moldovenilor la identitate națională. Recunoașterea realității este primul pas spre găsirea unei soluții”, subliniază Victor Stepaniuc.

El mai menționează, că în cazul unor divergențe în probleme fundamentale, rezolvarea lor se bazează pe procedura democratică numită referendum, care oferă cetățenilor țării posibilitatea de a-și exprima măcar uneori opinia.

”Dacă apar dispute și discuții, se propun soluții. Știința, în esență, este o reflectare a realității obiective. Și dacă nu reflectăm realitatea obiectivă din acest teritoriu, în acest spațiu, după 1812, după 1917, după proiectul de Constituție a Republicii Democrate Moldova, pe care nu-l dăm școlarilor și elevilor, dar care este un proiect foarte bun, atunci spunem jumătăți de adevăr. Trebuie să luăm exemplu de la alte țări și să învățăm să respectăm țara, oamenii”, spune fostul deputat.

Victor Stepaniuc mai subliniază că în problema creării unei națiuni distincte și puternice, este important să apreciem și să respectăm munca celor care au făurit adevărul istoric.

„Oamenii noi trebuie să respecte munca predecesorilor. Dacă nu ne respectăm buneii și tații, cum putem merge mai departe? Toată știința, toată înțelepciunea lumii moderne este construită pe filozofia generațiilor anterioare. Noi toți, foștii deputați, elita intelectuală, trebuie să înțelegem că trebuie să transmitem această țară copiilor noștri, care trebuie să vadă în noi exemple bune, indiferent de credințele lor. Ar trebui să existe întotdeauna un dialog, inclusiv un dialog științific”, menționează fostul viceprim-ministru.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Stepaniuc , popor , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
969 locuitori

Movileni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Glodeni și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Movileni a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.