10 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 533
Angajații vor putea beneficia de o scutire personală mai mare
10 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 533

Angajații vor putea beneficia de o scutire personală mai mare

Angajații din sectorul bugetar și privat vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 10 la sută începînd cu anul viitor, care va ajunge pînă la 29 de mii 700 de lei.

Totodată, vor fi deduse cheltuielile pentru studiile copilului în mărimea unui salariu mediu pe economie, care în acest an constituie 13 mii 700 de lei, iar în 2025 ar putea crește. Noile măsuri se regăsesc în politica bugetar-fiscală pentru anul 2025, care a fost aprobată pe 8 iulie de Cabinetul de miniștri. Ministrul Finanțelor spune că modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare și vor stimula investițiile, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Documentul prevede că, în primul an de activitate, toți agenții economici care au investiții în mijloace fixe, să poată deduce 50 la sută din acestea drept cheltuieli. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați. Autoritățile spun că, în așa mod, va fi redusă povara fiscală pentru mediul de afaceri.

„Ne dorim mult ca în politica pentru anul următor să introducem un element nou ce ține de stockul option plan, fiind un element inovativ ce va stimula angajații să rămînă aici pe loc. Astfel încît un antreprenor care are în companie anumiți angajați poate să aibă un contract pe termen mediu căruia la un moment dat să îi dea anumite acțiuni din companie, acesta fiind un mecanism pe care noi îl dezvoltăm pentru a stimula mediul de business”, a declarat Petru Rotaru, ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește politica vamală, se propune ca agenții economici să fie scutiți de taxe pentru importul materiei prime folosite la producere. De asemenea, amenzile pentru declarațiile vamale pentru mărfuri ce conțin date eronate vor fi reduse, de la 40 la sută la 2 procente. Asta se va întîmpla doar după ce mărfurile au fost supuse controlului și au primit acceptul vameșilor.

„Garanția pentru prelucrare activă se prelungește cu trei ani de zile. Sunt lucruri care vin în favoarea businessului. În calendar sînt stabilite și majorările de accize care se mențin conform calendarului. Este vorba de țigări, de alcool, toate care sînt stabilite în calendar și sînt anumite intervenții, dar în esență se menține acest trend de creștere, de aliniere a accizelor cu cele ale Uniunii Europene”, a mai declarat Petru Rotaru.

Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 urmează să fie aprobat și de Parlament.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.