07 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 835
Reguli de instalare a contoarelor de apă pentru diferite tipuri de consumatori
07 iulie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 835

Reguli de instalare a contoarelor de apă pentru diferite tipuri de consumatori

Înainte de a instala un contor de apă, trebuie să cunoașteți, care sînt regulile de instalare în aces sens pentru diferite tipuri de consumatori.

- Case de locuit individuale

Contoarele de apă se instalează în căminul de branșare, amplasat în limita teritoriului consumatorului. Căminul de branșare este parte componentă a instalației interne de apă și aparține consumatorului;

Achiziționarea, instalarea, exploatarea, întreținerea, reparația, înlocuirea și verificarea metrologică a contoarelor de apă la branșarea caselor individuale de locuit se efectuează de către operator (S.A. „Apă-Canal Chișinău”) din contul mijloacelor financiare prevăzute în tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Blocuri locative

La blocurile locative, contorul comun se instalează în subsolul blocului. Contorul comun trebuie să asigure debitul de apă normativ atît pentru debitul minim menajer, cît și debitul maximal de apă pentru stingerea incendiilor;

Tipul de contor care urmează a fi instalat, cu indicarea parametrilor și caracteristicilor tehnice ale acestora, se selectează de către operator;

Achiziționarea, instalarea, exploatarea, întreținerea, reparația, înlocuirea și verificarea metrologică a contoarelor comune a blocurilor locative se efectuează de către operator din contul mijloacelor financiare prevăzute în tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Agenți economici

Tipul de contor care urmează a fi instalat, cu indicarea parametrilor și caracteristicilor tehnice ale acestora, se selectează de către operator (S.A. „Apă-Canal Chișinău”). Pentru agenții economici este obligator instalarea contoarelor de apă cu transmiterea indicațiilor contorului la distanță.

Achiziționare, instalarea, exploatarea, intreținerea, reparația, înlocuirea și verificarea metrologică a contoarelor se efectuază conform contractului încheiat între consumator și operator, din contul mijloacelor financiare ale agentului economic.

Volumul de apă furnizat consumatorului se determină în baza indicilor înregistrați de contorul de apă potabilă sau apă tehnologică. Volumul de ape uzate evacuate în sistemul ublic de canalizare și recepționate de către operator se determină în baza indicilor înregistrați de contorul de evidență a apelor uzate, iar în lipsa lui volumul apelor uzate se determină în baza indicilor înregistrați de contorul de apă potabilă sau apă tehnologică.

Nu este obligatorie instalarea contoarelor pentru evidența volumelor de ape uzate.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

contor de apă , consumatori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1996 locuitori

Chirileni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Chirileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1996 de oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.