26 iunie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1384
De ce Moldova nu este Lituania, sau Ce am pierdut noi în drumul spre UE
26 iunie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1384

De ce Moldova nu este Lituania, sau Ce am pierdut noi în drumul spre UE

Recent, am auzit cum Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, ne asigura de pe ecranul televizorului că «după aderarea la UE Moldova va avea nevoie de nu mai puțin de 15 ani pentru a opri exodul populației».

Drept dovadă, el a adus exemplul Lituaniei, care la fel a suportat un exod masiv al locuitorilor. Nu este prima condamnare la ani lungi de criză, dată țării de un înalt oficial guvernamental, dar, ca și celelalte, ea rezonează cu motivele reale ale acutizării problemelor din Republica Moldova.

Scopul acestui articol nu este o discuție cu legislatorul. Trimiterea la opinia acestuia a fost făcută în exclusivitate pentru a ilustra abordarea actului de guvernare de către autorități.

Radu Marian este convins, că anume «aderarea la Uniunea Europeană este cea mai rapidă metodă de a opri exodul populației». Convingerea sa este bazată pe o logică foarte simplă: «Lituania a avut o scădere a populației destul de mare timp de 25 de ani, care a fost oprită în urmă cu doar doi ani. După aderarea la UE, după accesul la fondurile structurale ale UE, după îmbunătățirea nivelului de trai cu ajutorul UE, abia peste 15 ani s-a reușit stabilizarea populației ».

Destul de comodă această poziție. Reiese că, orice ar face actuala guvernare, nu se va reuși obținerea unui efect mai rapid, pur și simplu trebuie să tindem spre Uniunea Europeană; deci, este nevoie să facem altceva – doar să așteptăm accesul la fondurile europene.

în administrația centrală această abordare o implementează cel mai bine Ministerul Economiei, care este, cred, cel mai inactiv din guvern, în ciuda așteptărilor donatorilor externi și a mediului de afaceri. «Provocări structurale, cum ar fi scăderea productivității, nepotrivirea competențelor pe piața muncii, deficiențe de guvernare și niveluri scăzute de concurență persistă și e nevoie de reforme pentru a îmbunătăți competitivitatea, a elimina barierele în calea adoptării tehnologiilor avansate și a îmbunătăți eficiența piețelor», - se menționează în Analiza economică a Băncii Mondiale în Moldova.

Fragmentul de mai sus reflectă aproape toți factorii de bază, care influențează exodul populației. Și justificarea războiului sau a pandemiei de coronavirus este puțin probabil să fie aplicabile majorității. E nevoie de decizii la nivel de guvern și parlament. Competențe, decizii și acțiuni. Dar să trecem la fapte.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Moldova , Lituania , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
322 locuitori

Crăciun este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 322 de oameni. Satul Crăciun a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.