18 iunie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1047
RISE: Anual, milioane de euro ajung în conturile unor firme fictive din rețeaua lui Plahotniuc
18 iunie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1047

RISE: Anual, milioane de euro ajung în conturile unor firme fictive din rețeaua lui Plahotniuc

De fiecare dată cînd un utilizator își schimbă operatorul de telefonie mobilă și decide să își păstreze numărul de telefon, cineva face o mulțime de bani.

Această tranzacție se numește portabilitatea numerelor de telefon.

Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Republica Moldova plătesc pentru fiecare utilizator care trece de la o rețea la alta. Banii ajung la o firmă privată, atent selectată de autorități, cu rădăcini într-un paradis fiscal, scrie jurnal.md cu referire la rise.md

Potrivit anchetei, din banii primiți din portabilitatea numerelor, firma intermediară a transferat milioane de euro pe conturile unor companii fantomă din rețeaua lui Vladimir Plahotniuc, folosind o adresă de internet comună cu fundația oligarhului.

Concret, datele obținute de RISE Moldova arată că NP Base SRL și-a gestionat conturile bancare de la distanță, folosind adresa IP 86.105.81.162. Fundația lui Plahotniuc "Edelweiss" și o altă firmă controlată de acesta și-au gestionat conturile bancare de la aceeași adresă de internet.

Punctul de plecare a fost ultima zi a lunii iunie 2011, cînd Pavel Filip era ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și coleg de partid cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Atunci, Filip a emis un ordin prin care a aprobat Programul de implementare a portabilității numerelor în Republica Moldova pentru anii 2011-2013.

Ulterior, ministrul Pavel Filip, împreună cu reprezentanții ANRCETI și NP Base SRL, au lansat oficial serviciul de portabilitate a numerelor pe piața din Moldova. Filip s-a retras din politică și deține o funcție de execuție la o firmă moldo-germană. Acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele jurnaliștilor de la RISE.

Reprezentanții ANRCETI susțin că furnizorii de servicii de telefonie continuă să plătească administratorului NP Base SRL pentru serviciile de operare, administrare și mentenanță a BDC. Contractul de administrare a bazei de date cu NP Base SRL a fost reînnoit în 2022 pentru zece ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

euro , companie , Vlad Plahotniuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.