|
Corneliu Popovici despre fuziunea USM-UTM: Rămîne să vedem cine va învinge lupta pentru monopolizare
Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a comentat decizia Universității de Stat din Moldova (USM) de a amîna temporar negocierile privind fuziunea cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).
Potrivit unui comunicat al instituției, decizia vine în contextul în care Guvernul nu a clarificat încă modul în care va finanța noua instituție educativă, iar promisiunile ferme legate de acest aspect lipsesc.
În acest context, Corneliu Popovici a abordat aspectele complexe din spatele acestei decizii, evidențiind posibilele conflicte de interese și strategiile de negociere care ar putea influența cursul evenimentelor.
"Decizia USM de a amîna negocierile sugerează existența unor conflicte între diferitele grupuri de interese implicate în procesul de comasare. Aceste conflicte pot fi legate de controlul asupra resurselor și influenței instituționale," a explicat fostul ministru. "Amînarea poate fi, de asemenea, o manevră a conducerii USM pentru a obține o poziție mai favorabilă în negocierile cu UTM și Guvernul."
Popovici a subliniat și importanța recunoașterii potențialelor riscuri ale unei fuziuni pripite. "Decizia de amînare poate reflecta o reevaluare a inițiativei de comasare, recunoscînd posibilele riscuri și consecințe negative ale unei fuziuni pripite. Este posibil ca vocile critice din USM, care consideră inițiativa toxică și nechibzuită, să fi fost auzite," a adăugat el.
În privința viitorului acestui proces, Popovici a menționat: "Vreau să cred că rațiunea este pe cale să învingă și că această intenție de comasare a UTM și USM și crearea unei instituții 'monstru' cu efect păgubos pentru învățămîntul superior va fi abandonată. Totuși, avînd în vedere realitățile existente, grupurile de interese implicate și miza urmărită (instituirea controlului asupra unui sector strategic și a unui patrimoniu considerabil), decizia de astăzi a USM pare să fie o expresie a disensiunilor dintre aceste grupuri de interese."
În concluzie, fostul ministru a subliniat incertitudinea care învăluie viitorul acestei fuziuni: "Este de așteptat ca procesul de comasare să continue și să se finalizeze în acest an. Rămîne doar să așteptăm și să vedem cine va învinge în această luptă pentru monopolizare."
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 585 locuitori
Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.
Comentarii
(0)