26 mai 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1189
Închideri științifice sau Încotro pleacă știința moldovenească?
26 mai 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1189

Închideri științifice sau Încotro pleacă știința moldovenească?

La finele lunii aprilie, Biroul Național de statistică a publicat datele statistice ce reflectă situația în domeniul activității științifice și de cercetare în a. 2023. Date care, sincer vorbind, nu bucură deloc. În domeniul științei criza se aprofundează în continuare, chiar dacă mulți experți și savanți demult bat alarma și îndeamnă statul să ia măsuri urgente. Însă acțiunile guvernării seamănă mai mult cu o lovitură de grație adusă sferei de cercetări științifice, nu cu renașterea ei prin reformare: în țară scade fulgerător numărul colaboratorilor științifici, instituțiile științifice de cercetare fiind optimizate prin alipire, finanțarea acestui domeniu important este mizeră.

O statistică alarmantă

Din raportul Biroului Național de statistică reiese, că 47 de instituții au desfășurat în a. 2023 o activitate științifică și de cercetare, inclusiv 20 de institute și centre științifice, 16 universități și 11 instituții de alt gen. În mare parte, reducerea numărului de instituții (cu 20 mai puține comparativ cu a.2022) este rezultatul reorganizării universităților publice prin fuziunea (absorbția) a 18 instituții publice de cercetări științifice. 30 dintre instituțiile cu activitate științifică de cercetare, sau 63,8% , erau administrate de stat.

Conform stării de la finele a.2023, în domeniul științei și inovațiilor munceau 3526 de angajați, cu 9,3% mai puțin ca la finele a. 2022, și doar 55% dintre persoanele care desfășurau activități de cercetare munceau cu o normă întreagă. Foarte mulți dintre oamenii de știință din Republica Moldova au trecut de 64 de ani (24,7%), iar tineri vin din ce în ce mai puțini - față de a.2022, se observă o scădere a ponderii tinerilor cercetători sub 35 de ani (cu 3,9% ). În a. 2023 cheltuielile pentru activitatea științifică de cercetare au constituit 671,1 mln.de lei, sau 0,22% din produsul intern brut (PIB).

Zile numărate după ce BNS a publicat datele statistice, ex-ministrul Educației Corneliu Popovici a postat pe pagina sa de socializare o postare intitulată „Situația cu reforma antiștiințifică în Republica Moldova: analiză în cifre”, în care și-a exprimat îngrijorarea că în fiecare an situația științei moldovenești se deteriorează, fapt dovedit de cifrele din a.2023 față de cele din a.2022. Iar aceste cifre arată așa:

– numărul angajaților în domeniul cercetării a scăzut cu 9,3%;

– 20 de institute de cercetări științifice au fost lichidate;

– numărul cercetătorilor s-a redus cu 8%;

– numărul cercetătorilor cu grad științific s-a redus cu 7,2%;

– cota tinerilor cercetători (pînă la 35 de ani) s-a redus cu 4%;

– cota cercetătorilor peste 64 de ani a crescut cu 3%;

– numărul doctoranzilor s-a redus c 6,1%;

– numărul doctoranzilor finanțați din bugetul public s-a redus cu 7,6%;

– numărul doctoranzilor de 26-30 de ani s-a redus cu 2,7%;

– numărul persoanelor înscrise la studii de doctorat s-a redus cu 7,0%;

– numărul doctoranzilor străini s-a redus cu 15,7%;

– numărul post-doctoranzilor s-a redus cu 16,7%;

– cheltuielile pentru cercetări și elaborări s-au majorat cu 40,9 mln. de lei, sau cu 6,5%. Ceea ce, menționează raportul BNS, constituie 0,22% din PIB, mai puțin ca în a.2022 (în 2022acest indice a fost de 0,23%).

«Aceste date statistice alarmante reprezintă consecința directă a eșecului reformei învățămîntului superior și a activității științifice de cercetare în Republica Moldova. Iată principalii factori, care au contribuit la situația creată: 1) nimicirea Academiei de științe din Moldova și discreditarea instituțiilor științifice de cercetare; 2) lichidarea a 20 de instituții științifice de cercetare, a 5 universități și a mai multor școli științifice recunoscute internațional;

3) demoralizarea colaboratorilor științifici prin salariile mici și lipsa încrederii în viitor. În acest context, cuvintele academicianului Bogdan Simionescu, vice-președinte al Academiei române, par profetice: «Dacă veți merge pe această cale, știința va dispare în ani numărați », – a scris C. Popovici pe Facebook și a menționat, că datele BNS subliniază necesitatea unei revizuiri urgente a politicii și a reformelor în sfera cercetărilor științifice din Republica Moldova, înainte ca pierderile să devină irecuperabile.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1986 locuitori

Bozieni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dubovca și Bozieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1986 de oameni. Satul Bozieni a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.