|
Perciun: mai puține discipline școlare, dar mai profunde
Mai puține discipline școlare, dar mai profunde, mai multă flexibilitate pentru elevi ca să-și aleagă disciplinele care prezintă mai mult interes pentru ei sînt printre propunerile Ministerului Educației și Cercetării, care urmează a fi puse în discuție pe parcursul următoarelor luni.
Astfel, se propune ca din cele 30 de ore la liceu, jumătate să fie obligatorii și jumătate să fie opționale sau la alegere, transmite Noi.md. Despre aceste inițiative a vorbit ministrul Educației, Dan Perciun, pe o rețea de socializare.
„Cîteva elemente de bază care urmează să le discutăm public în următoarele luni. Vrem să avem mai puține discipline școlare, mai profunde. Vrem să oferim o mai mare interdisciplinalitate – înseamnă să unim anumite discipline ca să discutăm subiectele mai complex în cadrul lor, științele pînă în clasa a șaptea. Vrem să ne asigurăm că în conținuturile din disciplinele de bază avem și elemente legate de educație financiară, educație ecologică, educație pentru media, pentru că sînt subiecte relevante pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi și trezesc o mai mare curiozitate elevilor. Și nu în ultimul rînd, vrem să oferim mult mai multă flexibilitate pentru elevi de a-și alege disciplinele, în special la liceu. Propunea pentru planul experimental este ca din 30 de ore la liceu, 15 să fie obligatorii, 15 să fie ore opționale sau la alegere. Numărul total de discipline nu va depăși numărul de 9-10 față de cele 13-14 care sînt acum. (...) Avem trei-patru luni pentru discuții, după care mergem la următoarea etapă”, a menționat ministrul.
Această propunere este una opțională pentru acele școli care vor vrea să facă ceva nou, ceva diferit, mai spune Dan Perciun.
Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a lansat în cadrul Săptămînii Educației proiectul noului concept de dezvoltare a curriculumului școlar, viziunea generală a căruia este de a alinia curriculumul național la necesitățile pieței muncii, la provocările globale și a asigura competitivitatea elevilor noștri la nivel internațional.
Este vorba despre aplicarea aceluiași plan-cadru de către instituțiile de învățămînt general și aplicarea unui plan-cadru de alternativă, de către instituțiile de învățămînt general care vor opta pentru o diversificare a ofertei educaționale a școlii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 2157 locuitori
Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.
Comentarii
(0)