15 mai 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 760
Fermierii, îngrijorați:
15 mai 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 760

Fermierii, îngrijorați: "Ceea ce se întîmplă nu este normal"

Mai multe cereale, ca grîul, orzul și rapița au crescut prea repede în această primăvară, mai devreme cu aproape o lună decît în mod normal.

Se întîmplă din cauza temperaturilor prea înalte din aprilie. Și spicul a atins doar jumătate din mărimea necesară, iar agricultorii se tem că vor strînge o recoltă mai mică și de o calitate mai proastă.

„Temperaturile mult prea mari și bruște din această primăvara au grăbit procesul de dezvoltare a cerealelor. Dacă în această perioadă a anului grîul, de exemplu, nu trebuia să aibă mai mult de 30 de centimetri, acum deja spicul este format și înflorește.

Cerealele nu au avut timpul necesar să se dezvolte. Temerea cea mai mare este ca roada din acest an va fi mult mai mică, iar calitatea- mai proastă”, spune fermierul Nicolae Sprînceană din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni, notează Noi.md cu referire la tv8.

Acesta a semănat toamna trecută 400 de hectare de grîu, 280 de hectare de rapiță și 50 de hectare de orz. El spune că, deși face agricultură de 40 de ani, vede pentru prima dată ca la mijloc de mai cerealele să fie atît de dezvoltate.

Vremea rece din ultimele zile ar putea afecta fructele, vița-de-vie, mai multe legume, dar și porumbul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fermieri , Cereale , grîu , rapița

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1692
Populația:
21 locuitori

Pojarna este un sat din cadrul comunei Sinești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 74 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 21 de locuitori. Satul Pojarna a fost menționat documentar în anul 1692.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.