|
Șefa statului a promulgat legea privind implementarea votului prin corespondență
Președinta Maia Sandu a promulgat legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență.
Decretul a fost semnat de șefa statului pe 26 aprilie curent și publicat pe site-ul instituției prezidențiale pe 8 mai curent.
De menționat că într-o primă fază, votul prin corespondență va fi testat doar în Canada și Statele Unite ale Americii. Iurie Ciocan a declarat anterior pentru Noi.md că în cazul acestui mecansim, "riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale".
Anterior, Noi.md și-a îndemnat cititorii să răspundă în cadrul unui sondaj despre părerea lor față de această inițiativă. Astfel, potrivit 88,1% din respondenți, votul prin corespondență este de fapt un mod sofisticat de a frauda alegerile, 10,3% cred că este o inițiativă binevenită, iar 1,6% spun că nu au auzit despre această inițiativă. La sondaj au participat 1338 de persoane.
Recent, în interviul pentru Iurii Dudi, președinta Maia Sandu a fost întrebată despre inițiativa privind votul prin corespondență, înaintată de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
"Există un proiect-pilot privind votul prin corespondență. Avem o diasporă numeroasă, mulți de acolo participă la alegeri. Cu părere de rău, este mai greu de creat astfel de condiții pentru cei care locuiesc în țări mai mari.
În această lege, există criterii concrete, care au fost examinate în Parlament și, după ce legea va fi votată, eu înțeleg că Legislativul are de gînd să o expedieze către Comisia de la Veneția. Vom vedea ce vor spune acolo.
-Printre aceste țări nu este Rusia, unde există o diasporă atît de mare de moldoveni, de ce?
-Nu trece după criteriile staibilite, nu pot spune cu exactitate".
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat, în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 26 aprilie. Documentul a fost votat de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Redacția Noi.md a expediat o solicitare către Serviciul de presă al Parlamentului pentru a ne oferi un comentariu privind faptul, dacă a fost trimis documentul Comisiei de la Veneția, așa cum a spus Maia Sandu că urma să facă Legislativul sau nu. Pînă la publicarea acestui material, nu am primit răspuns.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1594
- Populația:
- 1580 locuitori
Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.
Comentarii
(0)