12 mai 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 907
Procuratura: Cum în Moldova legea este încălcată de dragul unor interese de moment . P.2
12 mai 2024, 13:00 Realitatea moldovenească views 907

Procuratura: Cum în Moldova legea este încălcată de dragul unor interese de moment . P.2

(Începutul - la 25.04.2024)

Pe parcursul ultimilor 15 ani în Republica Moldova legislația este modificată permanent, dar cu fiece an tot mai multe amendamente și inovații ridică numeroase semne de întrebare și provoacă un val de critici dure, inclusiv din partea experților și a reprezentanților comunității juridice .

Multe dintre stipulările noi, promovate de așa zisele forțe politice liberale, contravin nu numai legislației naționale și Constituției RM, dar și angajamentelor internaționale ale Moldovei. În comentariile pe marginea unor noutăți legislative ale guvernării, specialiștii în drept folosesc terminologie specială: «nonsens juridic și constituțional».

În anii din urmă, în centrul atenției autorităților s-au pomenit instituțiile-cheie in sectorul justiției, inclusiv sistemul judecătoresc și organele procuraturii. Pentru a obține controlul asupra lor, în legislație au fost introduse amendamente punctuale, ce permit guvernării să promoveze interese și să soluționeze sarcini de moment.

Conform calculelor Noi.md, în ultimii 8 ani Legea procuraturii a fost modificată mai bine de treizeci de ori. Dar cei mai ”fructuoși” în acest sens au fost ultimii ani, în care modificările au urmărit renovarea regulilor și procedurilor ce țin de funcția procurorului general. În opinia experților, schema înlăturării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general a fost elaborată din timp, iar în rezultat au fost comice abuzuri deliberate, confirmate de instanțele de judecată.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

procuratura , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4057 locuitori

Volintiri este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Volintiri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4057 de oameni. Satul Volintiri a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.