|
De ce moldovenii nu prea seamănă cu europenii
Cum sunt ei, europenii, ce hram poartă? Nu este o întrebare de dragul întrebării, din moment ce vrem să fim ca ei, să nimerim în paradisul lor fără… invitație. De ce “fără”? Pentru că certificatul de "țară candidată la UE", eliberat de Comisia Europeană este o treabă, iar plăcerea unui spaniol de rând, neamț sau norvegian de a ne permite să ne aflăm în preajmă este cu totul altceva.
Orice comunitate locală din sudul sau din nordul Europei, care a făcut suficiente sacrificii pe altarul existenței sale liniștite, cumpătate și sătule, se va gândi de o sută și una de ori înainte de a decide cît de util îi poți fi și în ce calitate. Cu siguranță, în ultimul pătrar de veac moldovenii - emigranți, gastarbaiteri, - adică rudele noastre, au acumulat o oarecare experiență de conviețuire cu europenii. Dar ea cu greu poate fi numită pozitivă. Moldovenilor, care au prins rădăcini în Europa, nu le place să se creadă de mîna a doua, așa cum nu acceptă să trăiască ca alți străini în ghetouri sau pe seama indemnizațiilor de stat. Ai noștri fac tot posibilul să se integreze în societatea europeană. Dar acest proces nu este deloc ușor. De ce? Nu este vorba aici doar de inegalitate materială ori civilă. Ideea este că noi sîntem foarte și foarte diferiți.
Pe vremea noastră îi cunoșteam pe europeni sau, în general, pe occidentali, din cărți, din rarele emisiuni de propagandă televizată, precum "Două lumi - două moduri de viață", sau din revistele ce ajungeau la noi din întâmplare, de pe mâna turiștilor sau militarilor demobilizați din unitățile sovietice din străinătate. Vă mai amintiți "Эх, Запад, не пот, а запах!» (Occidentul nu e sudoare, ci miros rafinat)..."? Tipăriturile străine, fotografiile și filmările stigmatizate de critici, miroseau a un fel de libertate și prosperitate occidentală. Acest miros a devenit mai pătrunzător pe măsură ce am început a gusta încet-încet din acea viață, îmbrăcând tot felul de cârpe occidentale, pardesiuri și colanți de nailon, mai apoi costume denim, cumpărînd, destul de scump, ceasuri electronice "Montana" cu 16 melodii și calculatoare japoneze. Când toate aceste bunuri rare au năvălit peste noi la un loc cu libertatea neîngrădită, venită de peste graniță, am devenit mai precauți. Dar, judecând după atitudinea unora dintre cetățenii noștri față de Occident, atracția pentru bunăstarea materială nu scade, ci crește, iar celebra "reparație euro" a devenit o imagine colectivă a tot ceea ce ne dorim mai bun din viața europeană.
De la perioada sovietică am moștenit și vechiul model de european, adică om care, în primul rînd, respectă legea, este corect în relațiile cu vecinii săi, înstărit și, desigur, moderat de evlavios. Toate aceste calități, însă, nu sunt în rezonanță cu originalul, cu imaginea modernă a individului continental. În plus, viața europenilor s-a schimbat aproape radical în ultimii cinci ani sub influența pandemiei de covid și incredibila cheltuială, nu întotdeauna justificată în ochii cetățenilor obișnuiți și loiali, de miliarde de dolari a guvernelor europene pentru ultimul război din Est.
Cine sînt, dară, ei, adevărații albi, adevărații arieni? Apropos, oamenii de știință au dovedit, studiind cu meticulozitate ADN-ul, că populația Europei este un hibrid de afro-americani, neanderthalieni și pitecantropi. Cele mai multe gene de Neanderthal – patru la sută - au locuitorii Franței, Germaniei, cele mai puține – una la sută- locuitorii din Africa! Iată cam despre ce fel de arieni vorbim! Genele europene au fost înnobilate și de cele ale slavilor ruso-boreali, care au venit pe pământurile europene acum 25-35 de mii de ani. Populația Franței și cea din sudul Marii Britanii s-a format din amestecuri genetice ale acestora și ale russo indo-europenilor, iar germanii din vechea Burgundie, Bavaria au și o genetică de pitecantropi hibrizi cu o genă de mongoloizi. Iarăși mongolii? Dar toate acestea sînt o componentă biologică, informații despre care am adus aici mai mult de dragul divertismentului....
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 62 locuitori
Artimonovca este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de oameni. Satul Artimonovca a fost fondat în anul 1910.
Comentarii
(0)