30 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 4037
Ultimul erou la
30 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 4037

Ultimul erou la "Capul de pod Șerpeni"

Veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, colonelul Vasile Litvinov, care a împlinit anul trecut 98 de ani, este singurul dintre cei 8 veterani de război care locuiesc la Chișinău și care, în pofida vîrstei înaintate, a rănilor de pe front și a stării de sănătate, a venit la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni" pentru a aduce un ultim omagiu camarazilor de arme căzuți la datorie.

Despre aceasta a povestit șeful Comitetului Național de Coordonare "Victoria", unul dintre liderii Mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.

El a menționat că pe front Vasile Litvinov comanda mitraliera Maxim, a luptat în regimentul 259 de pușcași al Diviziei 179 Vitebsk din Primul Front Baltic. A participat la eliberarea Ucrainei și a țărilor Baltice. De două ori rănit, a primit Ordinul de gradul II al Războiului Patriotic, medalia "Pentru merite de luptă".

"Anul trecut, Vasile Semionovici a împlinit 98 de ani. Este unul dintre cei 8 veterani ai războiului care locuiesc la Chișinău și singurul care, în pofida vîrstei înaintate, a rănilor de pe front și a stării de sănătate, a venit la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni. Ultimul erou", a scris Alexei Petrovici pe pagina sa de socializare.

De menționat că la 27 aprilie curent, la complexul memorial "Capul de pod Șerpeni", a avut loc ceremonia de reînhumare a 15 soldați ai Armatei Roșii, care și-au dat viața pentru eliberarea pămîntului moldovenesc.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1591 locuitori

Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.